17 Ocak 2012 Salı

Selendi davası ağır aksak

Roman vatandaşların sürgünüyle sonuçlanan Selendi'deki ırkçı saldırının ardından açılan davada sanıkların ifadeleri, mahkeme salonunda değil, talimatla bulundukları yerde alınıyor.

Roman vatandaşların sürgünüyle sonuçlanan Selendi'deki ırkçı saldırının ardından açılan dava, sessiz sedasız görülüyor. Davanın 3. duruşması yarın Uşak'ta yapılacak. Mağdur Roman vatandaşların avukatları, sanıkların talimatla bulundukları yerde ifadesinin alınmasına itiraz etti. Ancak itirazları dikkate alınmadı. Avukatlar, basın ve kamuoyunun davaya ilgi göstermesini bekliyor.

Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşayan Romanlar, 5 Ocak 2010 gecesi ırkçı saldırının hedefi oldu. "Romanları burada istemiyoruz", "Selendi bizimdir, bizim kalacak" sloganlarını atan yaklaşık bin 500 kişi, 75 kişilik Roman topluluğuna saldırdı, arabalarını yaktı, evlerini taşladı.

KISA SÜREDE UNUTULDULAR

Irkçı saldırı, Romanların Selendi'den sürülmesiyle sonuçlandı. Roman vatandaşlar önce Gördes'e, ardından da Salihli'ye yerleştirildi. Valiliğin aile başına bin lira, Salihli Kaymakamlığı'nın 6 aylık kira yardımı yaptığı Romanlar daha sonra kaderlerine terk edildi.

Irkçı saldırının ardından 80 kişi hakkında, 15 Temmuz 2010 tarihinde iddianame hazırlandı, Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'nde "halkın kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve aşağılama", "mala zarar verme" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhaletefet" suçlamalarıyla dava açıldı.

DAVA UŞAK'A ALINDI

16 Aralık 2010 tarihinde başlayan davanın dosyası, Selendi'ye giden bir Roman vatandaşın saldırıya uğraması üzerine, mağdurların avukatı Hilal Küey'in başvurusu ile Uşak Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

2010 yılının Mayıs ve Eylül aylarında Uşak'ta yapılan iki duruşmada herhangi bir gelişme sağlanmadı. Avukat Hilal Küey'den alınan bilgiye göre, duruşmaya katılan sanıkların sayısı çok az. Sanıkların çoğu, Selendi'de ifade verdi. Romanlar da Selendi'ye giremediği için mağdurların sanıkları teşhis edebilme ve avukatların sanıklara olayla ilgili soru sorabilme olanakları ortadan kalktı. Avukat Küey, bu yönde mahkemeye itirazda bulundu ancak dikkate alınmadı.

3. DURUŞMA YARIN

Davanın 3. duruşması, yarın saat 11.00'de Uşak Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Yarınki duruşmada tanık ifadelerine devam edilecek. Mağdur Roman vatandaşların avukatları, davaya basının ve kamuoyunun ilgi göstermesini bekliyor.

Uşak Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dava dışında Avukat Hilal Küey, İçişleri Bakanlığı aleyhine Manisa İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Ayrıca, Belediye Başkanı ve İlçe Emniyet Amir Vekili hakkında yapılan başvuruların takipsizlikle sonuçlanması, takipsizliğe yapılan itirazın reddedilmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapıldı.

Kaynak: ETHA