3 Ocak 2012 Salı

"Sağ Yakalanabilirlerdi"

Diyarbakır'da polisin sokakta öldürdüğü ileri sürülen Altan ve Kar'la ilgili konuşan İHD'den Bilici, "Sağ yakalanabilirlerdi" dedi.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, polisin sokakta öldürdüğü öne sürülen Mekin Kar ve Agit Altan'ın ölümüyle ilgili araştırma başlattı.

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Avukat Raci Bilici, anlatılanlara göre olayın "korkunç bir şekilde meydana geldiğini" söyledi ve Altan'ın cenazesinin Batman'a gömülmesine izin verilmediğini açıkladı.

Bilici, Altan'ın doğum yerinin Siirt'in Kurtalan ilçesi olduğunu ve Batman Valiliği'nin bunu gerekçe göstererek Batman'a gömülmesini engellediğini söyledi.

İHD, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ile Diyarbakır Barosu üyeleri, 31 Aralık'taki olayı telefonla haber almalarının ardından olay yerine gitti.

"Kurşun yarası vardı"

Bilici, Kayapınar İlçesi Huzurevleri Mahallesi'ndeki olay yerinin yakınına "güvenlik çemberi" konulduğunu ve yaklaşmalarına izin verilmediğini söyledi.

Görgü tanıklarıyla konuşan insan hakları heyeti, olayla ilgili şu iddiaları dinlediklerini söyledi:

"İki kişi evleri basıldıktan sonra aşağıya indiriliyor ve sokakta başlarından vurularak öldürülüyor. Polis, balkondan düştüklerini açıkladı ancak başlarındaki kurşun yarası görünüyordu. Çatışma olmadı, Altan ve Kar tarafından ateş edilmedi."

Malatya'daki morga cenazeleri almaya giden aileleri de kurşun yarası gördüklerini ifade etti.
Diyarbakır Valiliği ise Altan ile Kar'ın çatışma sırasında vurulduğunu ve silahlı olduklarını, yanlarında el bombası olduğunu açıklamıştı.

Bilici, ailelerle görüştüklerini, taziyelerinin devam ettiğini açıkladı. Ailenin vekâletinin alınmasının ardından savcılığa yasal başvurularını yapacaklarını söyleyen Bilici, ayrıca üç kurum olarak kendi araştırmalarını da yapacaklarını, otopsi sonuçlarını inceleyeceklerini ve konuyla ilgili bir rapor hazırlayacaklarını ifade etti.

Bilici, "Altan ve Kar sağ yakalanabilirdi. Suçları ne olursa olsun, hiç kimse böyle ölmeyi hak etmez, yakalayıp yargı önüne çıkarılabilirlerdi. Gerçeğin açığa çıkarılması gerekiyor" dedi.

Batman'a gömülmesine izin verilmedi

Batman'a gömülmek istenen Altan'ın ailesinin bu talebi de valilikçe reddedildi. Batman Valiliği, "Altan'ın Siirt'in Kurtalan ilçesi doğumlu olduğunu" söyleyerek Batman'a gömülmesine izin vermedi.

Bilici, "Eskiden insanlar cenazesini istediği yerde gömüyordu. Valiliğin yaptığı, hukuku hiçe saymaktır" dedi.

Kar'ın cenazesi dün Diyarbakır'daki Ferit Köşk Mezarlığı'nda, Altan'ın cenazesi de Kurtalan ilçesine bağlı Gözpınar beldesinde toprağa verildi.

Altan'ın cenazesine, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yıldız Aktaş, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, BDP Batman ve Siirt yöneticileri ile Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma Derneği (MEYADER) yöneticileri de katıldı.

Kaynak: Bianet