4 Ocak 2012 Çarşamba

Kemik Kıran Komutana Taksitle Ceza

Er Abravcı'yı sopayla döverek kalça kemiğini kıran Astsubay Ersoy'un astını dövdüğünü kabul eden mahkeme, Abravcı'nın kemiğinin dayak sonucu kırılıp kırılmadığının bilinmediğini söyleyerek Ersoy'a taksitle para cezası verdi.

Orhan Abravcı 23 yaşında. 2009 başında askere giderken gayet sağlıklıydı. Daha doğrusu Erzincan'daki piyade birliğinde astsubay Mehmet Ersoy'la karşılaşana kadar...

Orhan Abravcı, Mehmet Ersoy tarafından kalın bir sopayla iki gün dövülünce kalça kemiği kırıldı. İki kez ameliyat olmasına karşın hala iyileşemeyen Abravcı'nın hala evden çıkamadığını söyleyen ağabeyi Burhan Abravcı ise insan hayatının bu kadar ucuz olmaması gerektiğini söylüyor:

"Kardeşim ilkokul mezunu ve o nedenle zaten beden gücü gerektiren işlerde çalışabilir. Ancak bırakın çalışmayı evden çıkamıyor. Geçen yıl 'Askere elverişli değildir' raporu aldığından beri sağlık kontrolüne bile gidemedi. Ayrıca sosyal güvencesi de yok."

23 yaşında bir genci döverek bu hale gelmesine yol açan astsubaya verilen ceza ise şaşırtıcı: 24 ay taksitle 1500 lira para cezası...

"Önemli bir şeyi yok, merak etmeyin"

Abravcı ailesinin Orhan'ın asker arkadaşları sayesinde olaydan haberi olmuş. 7 Kasım gecesi ağabeyi Burhan Abravcı'yı arayan askerler, Orhan'ın komutan tarafından dövüldüğünü ifade ederek ayağa kalkamadığını söylediler.

Bunun üstüne askeri birliği arayan baba Abravcı'ya her ne kadar önemli bir şey olmadığı söylense de, baba oğlunu merak ederek derhal Erzincan'ın yolunu tuttu. Karşılaştığı tablo ise "önemli bir şeyin" ne kadar geniş tanımlanabileceğini gözler önüne seriyordu.

Babanın müdahalesi ile Erzincan Askeri Hastanesi'ne kaldırılan Orhan'ın kalça kemiğinin kırıldığı anlaşıldı ve derhal ameliyata alındı. Ancak ameliyat başarısız geçti ve Orhan bu sefer Ankara'ya Gülhane Tıp Akademisi'ne (GATA) gönderildi ve burada ikinci kez ameliyat edildi.

Bu dönemde Askeri Savcılık, haftalarca hastanede kalan Orhan'ın ifadesini alarak kendisini döven Astsubay Mehmet Ersoy ve tokat atıp azarlayan Üsteğmen Süleyman Şahin hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın başlamasından itibaren gerçekleşen tek "normal" gelişme ise Orhan Abravcı'ya "Askerliğe elverişli değildir" raporu verilmesi oldu.

"Dövmedim, dürttüm"

Orhan'ın ağabeyi Burhan Abravcı, bianet'e yaptığı açıklamada, rütbeli askerlere Erzincan 3. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde dava açıldığını söyledi.

Askeri Ceza Kanunu'nun 117. maddesinden, "Astını dövmek" suçlamasıyla yargılanan askerlerden Üsteğmen Süleyman Şahin beraat ederken Astsubay Mehmet Ersoy iki defa iki ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, astsubayın cezasını paraya çevirerek 1500 lira para cezasını 24 taksitle ödemesini kararlaştırdı.

Mahkemenin raporları inceleyerek kalçadaki kırığın Orhan'ın hayatını etkileme derecesini altı üzerinden dört olarak belirlediğine dikkat çeken Abravcı, buna rağmen mahkemenin kırığın astsubayın darp etmesi sonucu oluştuğuna dair kesin kanıt olmamasını ileri sürdüğünü ifade etti.

Radikal gazetesinden Şükrü Oktay Kılıç'ın haberine göre, mahkemede kendini savunan Astsubay Ersoy, "Uzaktan görenler darp sanmış olabilir, Orhan'ı sadece ince bir çubukla dürttüm" dedi.

Komutan hırslanırsa...

Orhan Abravcı'nın sakatlanma sürecini ağabeyi Burhan Abravcı şöyle anlattı:

* Orhan, Kasım 2009'da ayağı gerekçesiyle Astsubay Ersoy'un yanına gidiyor. Ancak astsubay kardeşimin nöbet ve spordan kurtulmak için yalan söylediğini düşünerek "Seni hastaneye göndereceğim, ancak bir şey çıkmazsa seninle hesaplaşacağız" diyor.

* Hastanede Orhan'ı muayene eden doktor, ayak röntgeni çekiyor ve bir şey olmadığını, ancak burkulmadan kaynaklı ağrı olabileceğini söylüyor ve birkaç gün dinlenmesini tavsiye ediyor.

* Bunun üstüne komutan röntgende de bir şey çıkmadığını söyleyerek orhan'ı odaya kapatıp dövüyor ve nöbet yazıyor. Ancak ayakta duramadığı için Orhan bu nöbete gidemiyor.

* Bunun üstüne Üsteğmen Süleyman Şahin, Orhan'ı odasına çağırıp, kendisine bağırdıktan sonra birkaç tokat atıyor.

* Olaydan bir gün sonra kardeşimin yanına giden Astsubay Ersoy, kardeşimi arkadaşlarının gözleri önünde kalın bir sopayla yine dövüyor. Bu dayaktan sonra kardeşim ayağa kalkamıyor ve arkadaşları bizi arayarak durumu haber veriyor.

"Astsubay dövdü ama kemik kırmadı"

Orhan Abravcı'nın avukatı Fatih Alıcı ise Askeri Ceza Kanunu'na dikkat çekti. Astsubay Mehmet Ersoy'un kanunun 117. maddesinden yargılandığını söyleyen Avukat Alıcı, şunları söyledi:

* Askeri Ceza Kanunu'nun 117 ve 118. maddeleri 1925'te yürürlüğe giren son derece ilkel maddelerdir.

* 117. maddede astına darp edene iki yıla kadar hapis cezası verilirken 118. maddede ise darp ederek vücudunda tahribat yaratana beş seneye kadar hapis cezası veriliyor.

* Mahkeme her ne kadar fiilin astsubay tarafından yapıldığını kabul etse de Orhan'ın kalça kemiğinin astsubayın darp etmesi sonucu kırıldığına dair kesin bir kanı olmadığı kanaatine vardı.

* Yani mahkeme astsubayın Orhan'ı dövdüğünü kabul ediyor ama kalça kırığının bu eylemden kaynaklandığını kabul etmiyor. O yüzden sadece darp etmekten yani 117. maddeden ceza veriyor.

* Sivil mahkemeye tazminat başvurusu yapacağız. Ancak bunun için Askeri Yargıtay'ın kararını bekliyoruz. Şu an tazminat davası açarsak alabileceğimiz bir şey yok. Çünkü mahkeme astsubayın sadece darp ettiğini düşünüyor.

Kaynak: Bianet