2 Ocak 2012 Pazartesi

İstanbul Üniversitesi'nde 23 Gözaltı

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde sabah saatlerinde çıkan olaylarda 30’a yakın öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanların arasında Hayat TV haber merkezi Editörü Cem Şimşek de var.


İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde bugün sabah saatlerinde sağ görüşlü bir grubun okula girmesiyle çıkan gerginliğin ardından 23 öğrenci gözaltına alındı.

Öğrencilerin verdiği bilgiye göre iki çevik kuvvet otobüsü Hukuk Fakültesi bahçesine girdi. Polis, sol görüşlü 23 öğrenciyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların arasında Hayat TV haber merkezi Editörü Cem Şimşek de var. Sınava girmek için okula gelen Şimşek, olayları cep telefonu kamerasına çekerken gözaltına alındı.

Şimşek'in avukatı Semir Karataş bianet'e, "Sabah ülkücülerin gelmesiyle olay çıkmış. Polis, çoğu Kürt 23 öğrenciyi gözaltına almış. Polisin, öğrencileri elindeki bir listeye göre gözaltına aldığı söylendi. Cem Şimşek olay sırasında cep telefonuyla kayıt alıyormuş. Henüz kendisine ulaşamadım. Emniyet'e gidiyorum" dedi.

Öğrenciler, yaralananların ambulanslarla götürüldüğünü söylerken, polisin gözaltılar esnasında fakülte binasının kapılarını kapattığını ve görüntü alınmasına izin vermediğini ifade etti.
 
Saat 18.00 itibarıyla:

Gözaltındaki 23 öğrencinin sorguları Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sürüyor. Sorgular bitince, savcının kararına göre öğrenciler serbest kalabilecek.

bianet'e bilgi veren Siyasal Bilgiler Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Beste Bal, gözaltına alınanların karışık bir grup olduğunu içinde çoğunlukla Barış ve Demokrasi Partililer (BDP) olmak üzere, Gençlik Muhalefeti'nden, Emek Partisi'nden (EMEP), Emekçi Hareket Partisi'nden (EHP) kişiler olduğunu söyledi.

Bal olayı şöyle anlattı: "Polis, olaylar başlamadan önce geldi. Zaten erken saatlerden itibaren sivil polisler gelmişti, normale göre sayıları çok fazlaydı. Bir şeylerin ters gideceği belliydi. Polis, çok sert müdahale etti ve o sırada tesadüfî bir şekilde orada olanlar da bundan zarar gördü."

Gerginliğin, kantine 35 kişinin öldüğü Uludere saldırısı ilgili afişler asılmak istenmesiyle başladığını anlatan Bal, "Diğer grup, afişleri yırtmaya başladı ve daha sonra da kavga çıktı" dedi.

İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Bircan Birol ise, "Bugün beş kişilik bir grup geldi. Öğrenci olup olmadıklarını bilmiyoruz. Afişler asılırken kargaşa çıktı. Polis, Hukuk Fakültesi koridorunda, çekim yapan insanlar da dahil önüne gelen herkesi gözaltına aldı" şeklinde konuştu.

Olayda sağ görüşlü gruptan yaralananlar oldu.

Kaynak: Bianet