3 Ocak 2012 Salı

FAİLİ MEÇHULLER SORUŞTURMASI: Küçük ve Avcı da İfade Verecek

Ankara'daki faili meçhuller soruşturmasında, Küçük ve Avcı da ifade verecek; Tekin de Şahin'in söylediği "Kürdistan Ulusal Meclisi listesini" doğruladı.


Ankara'daki faili meçhul cinayetler soruşturmasında, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün ifadesine başvurulacak.

Soruşturmada ifade veren, 9 Mayıs 1994'te öldürülen Namık Erdoğan'ın çalışma arkadaşı Ali Tekin, Kürdistan Ulusal Meclisi (KUM) listesi olduğunu doğruladı.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü faili meçhul cinayetler soruşturmasını yürüten savcılar Hakan Yüksel ve Mehmet Özgür, Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Adalet Bakanlığı'na yazı göndererek Silivri Cezaevi'nde Ergenekon kapsamında tutuklu bulunan Küçük ile Odatv ve Devrimci Karargâh davasının tutuklu sanığı Avcı'nın ifade için Ankara'ya getirilmesini istedi.

Avcı'nın 4 Şubat 1997'de Meclis Susurluk Komisyonu'na verdiği ifade, faili meçhul soruşturmasının dayanaklarından biri. Avcı, PKK'nin 1990'lı yıllardaki eylemleri üzerine, bazı devlet görevlilerinin devletin PKK'ya ve mensuplarına destek veren kişilere karşı hukuk dışı bir anlayışla görev yapmak gerektiğine inandıklarını anlatmıştı.

İlk defa Güneydoğu'da JİTEM görevlisi Cem Ersever'in bu tür faaliyetler içerisine girdiğini belirten Avcı, şunları söylemişti: "Özellikle İstanbul'da PKK'ye önemli ölçüde maddi yardımda bulunan finans çevrelerine karşı yasal mücadele yapılamadığı anlayışı ile illegal çalışacak gruplar oluşturulması ve illegal mücadele edilmesi düşüncesiyle Emniyet, MİT ve Jandarma içinde gruplar oluşturuldu."

Küçük ise Susurluk kazası sonrası yazılan raporlarda, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ı kullanmak ve Kocaeli'nde görev yaptığı dönemde mafya ile sıkı diyalog içinde olmakla suçlanmıştı.
 
"KUM listesi" doğrulandı

Soruşturmada, Ankara'da öldürülen Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan'ın mesai arkadaşı Ali Tekin de ifade verdi.

Radikal gazetesinin haberine göre, Tekin, eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin'in daha önce bahsettiği Kürdistan Ulusal Meclisi (KUM) listesini doğruladı. Tekin, Erdoğan'ın ölümünün ardından çağrıldığı karakolda, "KUM'ları öldürüyorlar. Aleyhimize ifade verme" diye tehdit edildiğini öne sürdü.
Şahin ifadesinde kendisine öldürülecekler listesi geldiğini ve bu listede KUM üyeleri olduğunu itiraf etmişti.

Soruşturmada, dün eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya da ifade verdi. Yerlikaya, 1990'larda kaçırılan daha sonra serbest bırakılan Ayhan Uzala olayıyla ilgili verdiği ifadesinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"1994'te Tuncelili bir aile, İstanbul'da gözaltına alınan oğulları Ayhan Uzala'yı bulamıyordu. Benden yardım istediler. Uzala aynı zamanda Hollanda vatandaşıydı. Dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe'yi aradım, durumu anlattım. Hollanda Büyükelçiliği'ne de dilekçe vererek, vatandaşlarına sahip çıkmalarını istedim. Uzala, daha sonra serbest bırakıldı ve Hollanda'ya döndü."

Hürriyet gazetesinin haberine göre, kendisine Mahmut Yıldırım'ın da sorulduğunu belirten Yerlikaya, "Ovacık'ta avukatlık yaptığım sırada Yeşil, Özel Harekat'ta görev yapıyordu" dedi.

Kaynak: Bianet