14 Ocak 2012 Cumartesi

Cumartesi Anneleri de Hrant İçin Yürüdü

HDK, Hrant Dink için yürüyüş düzenledi. Katılımcılar, 17 Ocak’taki 25. duruşmaya ve 19 Ocak’taki anmaya çağrı yaptı. Kar ve soğuğa rağmen katılımın yüksek olduğu yürüyüşte Cumartesi Anneleri de en öndeydi.


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Hrant Dink için yürüyüş düzenledi. "Hrant için adalet için sen de bir ses çıkar" diyenler Taksim tramvay durağından Galatasaray'a yürüdü. Katılımcılar, 17 Ocak'taki 25. duruşmaya ve 19 Ocak'taki anmaya çağrı yaptı.

Kar ve soğuğa rağmen katılımın yüksek olduğu yürüyüşte Cumartesi Anneleri de en önde yürüdü. Hrant Dink için yürüyen annelerden Nafiye Başaran bianet'e "Türk, Kürt, Ermeni hiçbir farkımız yok. Herkes insan. Herkesin hakkı eşit oluncaya kadar ben buradayım. Hrant için de, oğlum için de" dedi.

Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink ve oğlu Arat Dink de yürüyüşe eşlik etti. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)  Mardin milletvekili Erol Dora, "Hrant Dink cinayeti tarihi boyutları olan bir olaydır ve tüm katmanlarıyla aydınlatılması gerekir. 17 Ocak'taki duruşmada, Beşiktaş Adliyesi'nde olmalıyız. Soruşturmanın derinleşmesi için baskı oluşturmak adına kararlı tutumumuzu göstermeliyiz" dedi.

Dora, cinayetin ertesinde Yeni Kapı'ya yapılan büyük yürüyüşü hatırlatarak, "Bugün bu karın altında buradasınız. Bu çok değerli. 19 Ocak'ta yine Taksim'den Agos'a yürüyeceğiz. Büyük, görkemli bir kalabalık olacağımızı umuyoruz" dedi.

Dink cinayetinin aydınlatılması için bağımsız yargıya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dora, sözlerini şöyle bitirdi: "Biz Türkiye'nin kalbinden şunu diyoruz; hiçbir halkın ötekileştirmesine izin vermeyeceğiz. Kürt, Türk, Ermeni, Laz, Çerkes birimiz hepimiz hepimiz birimiz için demek durumundayız. 19 Ocak'ta Taksim'de buluşmak üzere..."

HDK açıklamasında, "Cüzi cezalarla avunmamız isteniyor. Tutanaklar, planlar ortadayken katliamın hesabının tetikçiden sorulduğuna inanmamız bekleniyor. Devletin katliamdaki rolü ve etkisi ısrarla yok sayılıyor. Halkların kardeşliği için mücadele eden bir bilgeyi katlederek, sadece Ermenilere değil tüm insanlığa göz dağı verilmek istendiğini biliyoruz. O yüzden, ısrarla 'Hepimiz Ermeniyiz, Hepimiz Hrant'ız' diyoruz. Bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

HDK, bugün Türkiye'nin farklı illerinde "Hrant için, adalet için sen de bir ses çıkar" çağrısıyla bir araya geldi.

HDK üç ay boyunca her cumartesi saat 13.00'de Türkiye'nin farklı illerinde eş zamanlı eylemler düzenliyor.

Kaynak: Bianet