14 Ocak 2012 Cumartesi

JİTEM bahçesinde 11 kafatası

Diyarbakır'ın Suriçi semtinde JİTEM karargâhının bahçesinde yapılan kazılarda çıkan kafatası sayısı 11’e yükseldi. Kazı hala sürerken, kayıp yakınlarının da İHD'ye başvuruları devam ediyor.

JİTEM Grup Komutanlığı'nın, 1990'lı yıllarda sorgu ve işkence üssü olarak kullandığı bölgede 15 cesedin olduğu belirtiliyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı ile genişletilerek devam eden alandaki kazı çalışmalarında çıkan kemiklerin kendi kayıp yakınlarına ait olabileceğini düşünerek kimlik tespiti ve DNA testi için şu ana kadar 8 aile, İHD'ye başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu.

Başvuran ailelerin önümüzdeki günlerde Diyarbakır Başsavcılığı'na DNA testi için başvuracağı belirtildi. Bir DNA bankası olmadığından, sadece başvuru yapan ailelerin DNA'sıyla karşılaştırma yapılabilecek.

Üç gün önce başlayan kazılar, Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Karaca'nın gözetiminde yürütülüyor. Kazı alanı genişletildi.

Bölge SİT alanı olduğu için kazılarda iş makineleri kullanılmıyor. Kazılar arkeolojik kazı standartlarına göre kazma ve küreklerle sürdürülüyor.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, kemiklerin 90'larda işlenen cinayetlerin ardından buraya atıldığını düşündüklerini belirterek "Eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan da bu binanın JİTEM'in merkezi olduğunu söylemiş ve insanların burada infaz edildiğini açıklamıştı" dedi.

Tarihi İç Kale bölgesinde Adliye binası yanısıra Jandarma Merkez Komutanlığı, Merkez Kapalı Cezaevi bulunurken, Jitem ise 1999 yılına kadar bölgeyi sorgu ve infaz merkezi olarak kullandı.

1999 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na İç Kale'nin devredilmesi ardından Adliye, Cezaevi ve Jandarma Komutanlığı ile Jitem binaları boşaltılmıştı.

Kaynak: ANF