2 Ocak 2012 Pazartesi

3. Köprü İhalesine Karşı Eylem

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü için açılacak ihaleye karşı "Köprü Yerine Yaşam Platformu" tarafından yapılan çağrıda, ihale günü Ankara'da eylem çağrısı yapıldı.


İstanbul Boğazı'na yapılması kararlaştırılan ve Garipçe-Poyrazköy hattından geçeceği açıklanan üçüncü köprü için 10 Ocak 2012'de ihale düzenlenecek.

"3. Köprü Yerine Yaşam Platformu"ndan yapılan açıklamada "Köprü değil Orman, Köprü değil Su, Köprü değil Toplu Ulaşım İstiyoruz" sloganıyla, 10 Ocak 2012 Salı günü Ankara'da Karayolları Genel Müdürlüğü önünde buluşma çağrısı yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1992'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde üçüncü köprü için "İstanbul'a karşı cinayet" dediğinin hatırlatıldığı açıklamada Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) çevre politikaları eleştirilerek, hidroelektrik santrallerle (HES), köprü projeleriyle, termik ve nükleer santrallerle su kaynakları, tarım alanları ve ormanlık alanların yağmalandığı ifade edildi.

"Bilimsel raporlara kulaklarını tıkıyorlar"

Köprünün Garipçe-Poyrazköy hattından geçeceğinin ve bu hattın neredeyse tamamının ormanlık alan olduğuna dikkat çekilen çağrıda şu ifadelere yer verildi:

* Bu proje, İstanbul'un ve Kuzey Marmara'nın kalan son doğal varlıklarını, ormanlık alanlarını, tarım alanlarını ve su havzalarını sermayenin işgaline açmaktadır.

* 3. Köprü projesi hukuk dışıdır. 1/100 binlik İl Çevre Düzeni Planı'nda, şehrin böyle bir projeye ihtiyacı olmadığı ve yapıldığı takdirde kente ve doğaya telafisi mümkün olmayacak zararlar vereceği yönündeki raporlar var.

* Bu raporları dikkate almadan plan tadilatı yaparak, yeni yasalarla SİT kararlarını ortadan kaldırarak, projeyi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci dışında tutarak, meslek odalarının, üniversitelerin ve bilim insanlarının rapor ve görüşlerine kulaklarını tıkayarak ve bilirkişi heyetlerinin olumsuz rapor verdiği, devam etmekte olan karşı davaların sonuçlarını beklemeden, ihale düzenliyorlar.

* Bizler, ormanlarımızı, mahallelerimizi, su havzalarımızı ve yaban hayatını, kısacası yaşamı savunmak ve AKP'nin "İstanbul cinayetine tam teşebbüs" suçunu işlenmesine engel olmak için, 10 Ocak 2012 Salı günü suç mahallinde olacağız.

Kaynak: Bianet