11 Ocak 2012 Çarşamba

13 Kıbrıslı Rum'a Tazminat

AİHM Türkiye'yi, Maraş'taki taşınmazları için 13 Kıbrıslı Rum'a tazminat ödemeye mahkum etti. Bu dava AİHM'in Taşınmaz Mal Komisyonu'nda görüşmeden doğrudan kabul ettiği son davaydı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kıbrıslı 13 Rum'a Türkiye'nin tazminat olarak yaklaşık 20 milyon 830 bin euro ödemesine hükmetti.

13 kişinin Maraş bölgesinde bulunan taşınmazları için açtığı ve AİHM'in 1990'da bakmaya başladığı davada esas hakkındaki karar 2 Kasım 2010'da verilmişti. Karar davacıların mülkiyet hakkının ihlal edildiği yönündeydi.

Konstantin Lordos ve 12 kişinin toplam 123 parça mülkünün kullanılamaması nedeniyle açmış olduğu davada verilen karara göre, davacılara 100 bin ile 8 milyon arasında değişen miktarlarda tazminat ve mahkeme masraflarına karşılık 15 bin euro ödenecek.

Lordos son davaydı

Bu dava AİHM'in esasa dair kararını ve ödenecek tazminatı açıkladığı son dava oldu. Mahkeme Mart 2010'da, Kuzey Kıbrıs'ta Rumların mülk talepleri için kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu'nun etkin bir iç hukuk yolu olduğuna hükmetmişti. Bu nedenle benzer durumdaki davaların önce Taşınmaz Mal Komisyonu'nda ele alınması gerekiyor.

AİHM Taşınmaz Mal Komisyonu'nu etkin iç hukuk yolu olarak Demopulos davası kararında tanımıştı. Güney Kıbrıs hükümeti itiraz etmiş, komisyonun meşru bir hukuk zemini olarak tanımlanamayacağını savunmuştu. Ancak AİHM bu görüşü reddetti. 17 yargıcın 14'ünün desteklediği kararıyla, mülkiyet talepleri olan Rumların öncelikle Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurmalarını, burada çözümlenemeyen davalara AHİM çatısı atında bakılacağını açıkladı.

Binlerce başvuru

Komisyona bugüne kadar yapılan 2 bin 796 başvuru oldu, 194 tanesi dostane çözüme ulaştı, yedi tanesi için duruşma gerekti. Komisyonda alınan karar doğrultusunda bugüne kadar Türkiye 77 milyon 185 bin euro tazminat ödedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu, Kıbrıslı Rumların mülkiyet konusundaki taleplerinde dostane biçimde uzlaşmak amacıyla Kuzey Kıbrıs tarafından 2005'te kuruldu.

Kaynak: Bianet