11 Ocak 2012 Çarşamba

Müge Anlı soruşturmasına takipsizlik

Televizyon programcısı Müge Anlı'nın Vanlı depremzedeler için söylediği ve toplumun geniş kesimlerinin tepkisine neden olan "Herkes haddini bilecek" sözleri, savcılık tarafından "güvenlik güçlerinin kıymetinin bilinmesi isteği" olarak değerlendirildi. Savcılık, Anlı hakkındaki suç duyurularına takipsizlik kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, program sunucusu Müge Anlı hakkında başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

ATV'de program yapan Müge Anlı, Van'da 24 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2'lik depremin ardından, "Herkes haddini bilecek. Yeri geldi mi taş atacaksın, Mehmetçik'i kuş avlar gibi avlayacaksın sonra zor günlerde canım cicim deyip, yardım isteyeceksin. O polisler hemen yardımına koştu oradakilerin. O taş atanların eli kırılsın. Askerlerimize polislere zeval vermesin" demişti.

Diyarbakır, Batman ve Şırnak Baro Başkanları'nın da aralarında bulunduğu 64 kişi, Müge Anlı hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçunu işlediği gerekçesi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Savcılık, Anlı hakkında başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Kararda "TCK'nın 216. maddesinde düzenlenen halkı ırk ve bölge farklılığına dayanarak kin ve düşmanlığa tahrik suçunun oluşabilmesi için, kışkırtmanın farklı halk topluluklarını birbirine karşı düşmanlığa sevk etmesi ve 'kamu güvenliği' için tehlikeli olabilecek yeterlilikte olması tehlikenin somut ve yakın tehlike olması, kışkırtmanın şiddet içermesi gerekmektedir" denildi.

Öngörülen suç unsurlarında herhangi birinin eksikliği durumunda suç oluşmayacağının nazara alınacağı belirtilen kararda, "Programın bütünlüğü ele alındığında şüphelinin depremin acılarını yaşayan Van halkını hedef almadığı ve onları terörist olarak niteleyip aşağılamadığı, güvenlik güçlerimize taş atan ve onları öldürenlere yönelik doğal afetlerde olay mahalline ilk gelen ve her türlü çalışmaya katılan güvenlik güçlerinin kıymetinin bilinmesini isteği kanaatine varılmıştır. Bu nedenle şüpheli hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir" denildi.

Diyarbakır Barosu'na kayıtlı avukat Erhan Ürküt, takipsizlik kararına itiraz edeceğini söyledi.

Kaynak: ETHA