3 Kasım 2011 Perşembe

‘Kara Perşembe’ eylemlerinde tutuklamalara tepki

KCK adı altında tutuklanan belediye başkanları ve Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması için yapılan ‘Kara Perşembe’ eylemleri devam ediyor.


KCK adı altında tutuklanan belediye başkanları ve Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılması için yapılan 'Kara Perşembe' eylemleri devam ediyor. Diyarbakır'ın Kayapınar, Mardin'in Kızıltepe ve Urfa'nın Viranşehir ilçelerinde eylemler gerçekleştirildi.

KAYAPINAR

Kayapınar Belediyesi çalışanları tutuklu belediye başkanları Zülküf Karatekin ve Kürt siyasetçiler için yaptıkları 'Kara Perşembe' eyleminin 91'ncisini gerçekleştirdi. Eylemde konuşan BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, "Savaşın bile bir hukuku var" dedi.

Zümrüt, "Belediye başkanlarımız, siyasetçilerimiz tutukluyken halen gözaltı ve tutuklamalar devam ediyor. Barış çağrılarına rağmen hükümet kirli bir savaş yürütüyor. Çukurca'da yaşananlar insanlık dışıdır. Birçok aile gidip çocuklarını teşhis etmek istemiş ancak parçalandıkları için tanınamaz hale getirilmişler. Aynı şekilde operasyon bölgesine giden aileler parçalanmış insan cesetleriyle karşılaştılar. Hükümet bu annelerin acılarını görmüyor. Savaşın bile bir hukuku vardır. İnsanlık dışı uygulamalardan bir an önce vazgeçmeli" çağrısında bulundu. Eylem beş dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

KIZILTEPE

Kızıltepe Belediyesi hizmet binası önünde gerçekleştirilen eyleme, belediye ve BDP yöneticileri ile SES Kızıltepe Şube Sekreteri Şeyhmus Akbaba katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Akbaba, "Ülke genelinde başlatılan soykırım operasyonları ile halkın temsilcileri, siyasiler, emekçiler, yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu, profesör ve bilim insanlarımızdan Büşra Ersanlı ile KESK eski MYK üyesi Mustafa Avcı ve insan hakları savunucuları subjektif bir hukuk sistemiyle tutuklanmışlardır. Özellikle profesör Büşra Ersanlı'nın Anayasa Komisyondaki çalışmaların aksamaması için tutuksuz yargılama talebinin red edilmesi bile yapılacak yeni anayasanın ne kadar çözümden olduğunu göstermektedir" dedi.

Akbaba, "Yüzlerce arkadaşımız gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Van, Şırnak, Diyarbakır ve İstanbul gibi birçok ilde üyelerimize yönelik haksız yere sudan bahanelerle tutuklaması furyası başlamıştır. Mardin’de eski şube başkanlarımız Doğan Angay ve üyemiz Seyfettin Yavuz tutuklanmıştır. Arkadaşlarımızın görünen davaların ise serbest bırakılan kişilerin tekrar gözaltına alarak tutuklanmaları bile bu davaların siyasi olduğunun açıkça göstergeleridir" dedi.

VİRANŞEHİR

Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde 'Kara Perşembe' eylemi belediye hizmet binası önünde yapıldı. Açıklamayı yapan Belediye Başkan Yardımcısı Suna Uluğtürken, Van'da yaşanan felakete değinerek yaşamını yitirenlere başsağlığı diledi.

Uluğtürken, "Barışın unutulduğu, ölüm, kan ve gözyaşının olduğu bir süreçteyiz. Gencecik insanlar yaşamlarını kaybetmektedir. Çatışmalarda yaşamlarını yitirenler yüreğimize acı vermektedir. Bizler ölümlerin karşısındayız. Hiçbir insanın ölmesini istemiyoruz. Hiç kimsenin acı gözyaşı dökmesini istemiyoruz. Bizler her hafta burada KCK adı verilen davadan tutuklu bulunan belediye başkanımız sayın Leyla Güven’in serbest bırakılmasını isterken, siyasi operasyonlar devam etmektedir. En son İstanbul’da profesör ve yazarların aralarında bulunduğu 44 kişi tutuklandı. Neredeyse ölüm ve tutuklamaların olmadığı bir gün yok. Ülkemiz bu şekilde bir bilinmeze sürükleniyor. Bu tür uygulamalar halkların çıkarlarına hizmet etmemektedir. Bizler barış ve kardeşlik için mücadele ediyoruz ve tek kişi kalana kadar da bu mücadelemiz sürecektir. Bu tutuklamalar ve psikolojik baskılar bizi yıldıramayacaktır" dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Suna Uluğtürken açıklamasını, "Başta belediye başkanımız sayın Leyla Güven olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Savaş değil barış dilinin konuşulması gerekiyor. Kesilen müzakereler yeniden başlamalıdır" sözleri ile sonlandırdı.

Kaynak: ETHA