5 Kasım 2011 Cumartesi

Solaklı Direnişine Sert Müdahale

Solaklı Vadisi'nde Bugato Enerji tarafından yapılması planlanan HES nedeniyle, bölgeye şirket araçlarının girmesini iki gün boyunca engelleyen köylülere jandarma ve çevik kuvvet ekipleri cop ve biber gazlarıyla müdahale etti.


Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Solaklı Vadisi'nde yapılması planlanan hidroelektrik santraline (HES) karşı 2 Kasım gecesinden bu yana direnen köylülere bu sabaha karşı müdahale eden polis ve jandarma ekipleri, çok sayıda köylünün yaralanmasına neden oldu. Cop ve biber gazı kullanan kolluk kuvvetleri, köylüleri dağıttıktan sonra HES inşaatını yapacak olan şantiye ekibini, Solaklı Vadisi'ne soktular.

HES direnişçilerinden Ali Tatlı, bianet'e yaptığı açıklamada, çok sayıda köylünün şantiye ekibinin geçiş yolunu kapatarak hem şirket yetkililerine hem de 200 civarında çevik kuvvet ve jandarmaya karşı direndiğini, ancak 2100 metre yükseklikteki vadide dün (3 Ekim) yoğun kar yağışının başlaması ve yorgunluğun artmasıyla birlikte güçsüz düştüklerini söyledi.

Kolluk kuvvetlerinin de bundan yararlanarak bu sabaha karşı 05.00 sularında kendilerine cop ve biber gazıyla saldırdığını anlatan Tatlı, insanların kadın, çocuk, yaşlı denmeden darp edildiğini söyledi.
Direniş sırasında özellikle köylü kadınların olağanüstü bir dayanışma içerisinde mücadele verdiğinin özellikle altını çizen Tatlı, polis ve jandarma müdahalesi sırasında da çok sayıda kadının yaralandığını söyledi.

Kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesi sonrası yolun açıldığını söyleyen Tatlı, Bugato Enerji'ye ait inşaat araçlarının Solaklı Vadisi'ne girdiğini ve girer girmez de inşaat çalışmalarına başladıklarını anlattı.

Trabzon'da basın açıklaması

Direnişin güvenlik güçlerinin saldırısıyla kırılmasının ardından yaralananların Çaykara ilçesinde hastanede tedavi olduğunu ve rapor aldığını anlatan Tatlı, daha sonra basın açıklaması yapmak üzere Trabzon'a gittiklerini söyledi.

Yol boyunca araçlarının sürekli olarak polis tarafından durdurulduğunu ve Trabzon'a ulaşmalarının engellenmek istendiğini ancak buna rağmen Trabzon'a ulaştıklarını söyleyen Tatlı, kendilerine çok sayıda üniversite öğrencisinin de destek verdiğinin altını çizdi.

Meydan'da düzenlenen basın açıklamasına 400 civarı kişinin katıldığını söyleyen Tatlı, basın açıklamasında köylülere saldıran polis, jandarma ve bunun emrini verdiği ileri sürülen Trabzon Valisi'nin kınandığını ifade etti.

Kaynak: Bianet