12 Kasım 2011 Cumartesi

Uluslararası PEN: Türk hükümeti aydınları sindirmek istiyor

Uluslararası PEN, Yazarlarla Dayanışma Komitesi ve İsveç Yazarlar Birliği, AKP iktidarının KCK adı altında aydınlara yönelik son tutuklamalarını protesto için Türkiye’nin İsveç’teki elçiliği ile görüştüler. Yazarlar görüşme ardından Türk hükümetinin ‘aydınları susturmak ve sindirmek’ istediğine dikkat çektiler.

Uluslararası PEN Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Mats Söderlund ve İsveç PEN Kulübü Tutuklu Yazarlarla Dayanışma Komitesi Başkanı Azar Mahloujian, KCK operasyonları kapsamında Ragıp Zarakolu’nun tutuklanmasını protesto etmek için Türkiye’nin İsveç Başkonsolosluğu yetkilileri ile görüştü.

Büyükelçilik Müsteşarı Alp Ak ile görüşen dünyaca ünlü uluslararası yazarlar, Ragıp Zarakolu’nun muhalif düşüncelerinden dolayı tutuklandığını belirterek, serbest bırakılmasını talep ettiler.

Yazarlar, İHD yetkilisi avukat Muharrem Erbey’in duruşmalara çıkarılmadan 2 yıl cezaevinde tutulmasının kabul edilemeyeceğine dikkat çektiler.

Görüşmede, Büyükelçilik Müşteşarı Alp Ak ise Erbey ve Zarakolu’nun düşüncelerinden dolayı değil, gizli örgüt üyesi suçlamaları tutuklandıklarını iddia etti. Ak, Türkiye’de mahkemelerin bağımsız olduğunu, siyasi iktidarın mahkemelere müdahale edemeyeceğini iddia etti.

Görüşmenin ardından sorularımızı yanıtlayan Uluslararası PEN Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Zarakolu’nun muhalif olduğu ve siyasi iktidarı eleştirdiği için tutuklandığına emin olduklarını söyledi.

Zarakolu ve diğer aydınlara yöneltilen KCK üyesi olma suçlamalarının gerçekleri yansıtmadığını AKP Hükümetinin bu tür suçlamalarla aydınları susturmaya ve sindirmeye çalıştığını söyledi.

Ragıp Zarakolu’nıun sıradan bir yayıncı olmadığını, Avrupa ve dünyada kararlı bir insan hakları savunucusu olarak tanındığını, Türk devletinin Zarakolu’yu tutuklamakla büyük bir yükün altına girdiğini söyledi.

İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Mats Söderlund ise Türkiye’nin yazar ve gazetecileri hapseden ülkeler arasında en üst sıralarında bulunduğunu hatırlatarak, “hiç kimsenin yazar ve gazetecileri cezaevlerine atarak üretkenliklerini köreltmeye ve yaşamlarından yıllarını çalmaya hakkı yok” şeklinde konuştu.

Tutuklu Yazarlarla Dayanışma Komitesi Başkanı Azar Mahloujian da Zarakolu ve Erbey’in İsveç PEN’inin onur üyeleri olduğuna dikkat çekerek, serbest bırakılana kadar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Erbey’den kart aldığını belirten Mahloujian, 6 Aralık günü yeniden başlayacak olan KCK duruşmalarına katılmak için Diyarbakır’a gideceğini söyledi.

Uluslararası PEN Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Mats Söderlund ve İsveç PEN Kulübü Başkanı Ola Larsmo geçen hafta Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e ortak bir mektup göndererek KCK operasyonu kapsamında yapılan tutuklamaları eleştirdiler.

Murat Kuseyri / ANF 
Kaynak: Haberlink