Taktığı "poşu" nedeniyle gözaltına alınarak tutuklanan Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül, 20 ayı aşan tutukluluğun ardından 16 Kasım günü bir kez daha mahkemeye çıkacak. Cihan Kırmızıgül'ün arkadaşları ve Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İniyasitifi, Kırmızıgül'ün durumuna dikkat çekerek, herkesi, 16 Kasım günü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde olmaya çağırdı.
Cihan Kırmızıgül, Kağıthane ilçesinde yüzleri poşu ile kapalı bir grubun gerçekleştirdiği molotoflu eylemin ardından olay yerine yakın bir durakta boynunda poşu ile otobüs beklediği sırada gözaltına alınmıştı. Daha sonra kendisini açık bir şekilde görmediğini vurgulayan "gizli tanık" teşhisine dayanılarak tutuklanmış ve aynı gizli tanık, yaklaşık bir yıl sonra yapılan duruşmada, olay yerinde görmüş olduğu kişinin Cihan Kırmızıgül olmadığını açıkça beyan etmişti.
HERKES POŞU TAKABİLİR
Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi yaptığı yazılı açıklama da, soğuktan korunmak amacıyla ya da bir aksesuar olarak pek çok kişinin üzerinde poşuya rastlanabileceğine dikkat çekti. İnisiyatif, Cihan Kırmızıgül'ün poşu dışında bir delil olmamasına karşın tutukluluk süresinin 20 ayı geçtiğini belirtti."Delil toplanmasına ancak tutuklama kararından sonra başlanması, iddianamenin geç hazırlanması ve tutukluluğun devamına yapılan itirazların somut olgulara dayanmak bir yana, hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesinde yazılı nedenler aynen tekrar edilerek reddedilmesi nedeniyle tutukluluk süresi uzamıştır" denilen açıklamada, bu uygulamaların özellikle "terör örgütü" ile bağlantısı olduğu iddia edilen kişiler bakımından ortak nitelik taşıdığına işaret edildi.
İnisiyatif açıklamasına şöyle devam etti: "Bu tür uygulamaların hukuki olmaktan çok fiili olarak varlık kazandırılmış olan terörle mücadele rejiminin neredeyse bir parçası haline geldiği anlaşılmaktadır. Böylece kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile adil yargılanma hakkı başta olmak üzere, Anayasa'da ve çeşitli yasalarda öngörülen, başta AİHS olmak üzere, tarafı olduğumuz uluslararası insan hakları sözleşmeleriyle güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler yaygın ve sistematik bir şekilde ihlal edilmektedir."
CİHAN'IN MAĞDURİYETLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
İnisiyatif, uzun tutukluluk nedeniyle bir taraftan Cihan Kırmızıgül'ün özgürlüğünün kısıtlandığının diğer yandan ise eğitim hakkının elinden alındığının altını çizdi.Cihan Kırmızıgül'ün içinde bulunduğu durumu daha da kötüleştiren bir başka etken olarak F Tipi Kapalı Cezaevi'nin koşullarına işaret eden İnisiyatif, "Kendisine isnat edilen suçlar nedeniyle, son derece katı bir infaz rejimine tabi olan Kırmızıgül, diğer hükümlüler ve tutuklularla birlikte koşulların düzelmesi yönünde başvurularda bulunmuş ve bunların reddi karşısında yapılan protestolar gerekçe gösterilerek, iletişim araçlarından ve ziyaretçi kabulünden yoksun bırakılmasına neden olan disiplin cezalarıyla karşılaşmıştır. Uzun süren bu uygulamalardan dolayı, yalnızca Cihan Kırmızıgül değil, aynı zamanda ailesi ve arkadaşları da mağdur olmuşlardır" dedi.
Cihan Kırmızıgül'e aynı zamanda "güvenlik görevlilerine mukavemet" suçunun yöneltiğini belirten İnisiyatif, bu konudaki tek delilin Kırmızıgül'ü yakalayan ve gözaltına alan kolluk görevlilerinin tutmuş oldukları tutanak olduğunu ifade etti ve ekledi: "Dava dosyasında yer alan Adli Tıp raporunun da gösterdiği gibi, Kırmızıgül'ün vücudunda yakalama sırasında oluşmuş çeşitli darp izleri bulunmaktadır. Cihan Kırımızıgül'ün, baskı altında imzalamış olduğu yakalama tutanağı nedeniyle, mağdur olarak suç duyurusunda bulunabilecek yeterli delile sahip olmasına rağmen, bu suçtan da sanık olarak yargılanması oldukça düşündürücüdür. Kırmızıgül'ün, olaydan ancak bir buçuk yıl sonra, beşinci duruşma sırasında mahkemede bu durumu anlatması, yaşadığı baskı ve travmanın boyutunu ortaya koymaktadır."
14 Nisan 2011 tarihli son duruşmanın herhangi bir karar olmadığı halde "kapalı" yapıldığını hatırlatan İnisiyatif, bu uygulamayla adil yargılama hakkının önemli bir unsuru olan kamuoyuna açık ve aleni yargılama kuralının ihlal edildiğini vurguladı.
16 KASIM'DA BİR KEZ DAHA HUKUKSUZLUĞA DİKKAT ÇEKECEKLER
"Cihan Kırmızıgül'ün tutukluluk halinin uzatılmasının, başından beri hukuka aykırı ve orantısız bir tedbir olduğunu savunmakta, süreler uzadıkça da giderek telafisi imkansız bir mağduriyete dönüştüğünü açıkça görmekteyiz" diyen Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, konuya duyarlı kişi ve kurumlarla Cihan Kırmızıgül'e destek ve yargılamanın hukuksuzluğuna dikkat çekmek amacıyla 16 Kasım günü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde saat 10.30'da bir kez daha biraraya geleceklerini duyurdu.Kaynak: ETHA