12 Kasım 2011 Cumartesi

Altıncının saldırısı zaman aşımına gidiyor

Dünya Çevre Günü’nü kutlamak için 5 Haziran 2005 tarihinde Bergama Çamköy’e gitmek isteyen çevrecilere yönelik maden çalışanlarının taşlı-yumurtalı saldırı davasına devam edildi. Olayların üzerinden 5 yıl geçtikten sonra açılabilen toplam 150 sanıklı dava hukukçuların deyimiyle adım adım zaman aşımına gidiyor.

Bergama Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen davada daha önce ifadesi alınmayan iki kişinin ifadesi alındı. Maden Çalışanı Şükrü Eftal, olayların meydana geldiği Çamköy yolunun açık olduğunu, buna rağmen çevrecilerin geçmediğini ileri sürerken, araçlara yumurta atıldığını ama taş atıldığını görmediğini söyledi. Çevrecilerin Avukatı Arif Ali Cangı’nın olay günü çekilen fotoğraflardaki yolun madenciler tarafından kapatılmış halini göstermesi üzerine Eftal, bunun olayların ileri aşamasında meydana geldiğini iddia etti. İfadesi alınan diğer sanık Turgay Demir de, Çamköy yolundan araçlarla geçilirken kendilerine yumurta atıldığını belirtti. Geçen duruşmada Altın Şirketi Patronu Hamdi Akın İpek’in çevrecilerin avukatlarının olmadığı bir ortamda, Ankara’da talimatla ifade vermesine itiraz ettiklerini belirten Cangı, olayın açıklığa kavuşması için sanığa soru sormalarının önemli olduğunu dile getirdi. Buna karşın İpek’in avukatları ise talimat ifadesinin kurallara uygun olduğunu ve yeniden ifade alınmasının fark etmediğini ileri sürdüler. Duruşma hakimi İpek’le ilgili kararın önümüzdeki duruşmada verileceğini belirterek duruşmayı 13 Ocak 2012 tarihine erteledi.

HUKUKU DOLANDIRIYORLAR

Mahkeme çıkışında adliye önünde kısa bir açıklama yapan Av. Arif Ali Cangı, davanın adım adım zaman aşımına gittiğini belirterek, “İçinde benim de bulunduğun bir olaydan sonra mağdur olan çevreciler ve olayları duyup suç duyurusunda bulunan yurttaşlar için madenci şirket tarafından açılmak istenen davada takipsizlik kararı verilmişti. Şirketin buna itirazı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde reddedildi. Bunun üzerine olağanüstü yol olan yazılı olarak bozma yoluna götürerek Adalet Bakanlığının önüne taşıdılar. Adalet Bakanlığı bunu kabul ederse dosyayı Yargıtaya gönderecek. Takipsizlik kararlarını Yargıtay değerlendirecek. Olay Adalet Bakanlığının inisiyatifine kalmış görünüyor. Bu da davanın ne kadar hukuki olduğunu, ekonomik siyasi boyutunun da değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu son takipsizliklere itiraz süreci Şirket Patronu Akın İpek’in sanık olarak yargılanması sonrasında gelişti. Sanki buna karşılık yapılmış izlenimi var” diye konuştu.

Davayı Bergama ve İzmir’den EGEÇEP, Elele Hareketi, Bergama Çevre Platformu, EDP, EMEP, TEMA, Karşıyaka Yalı Kadın Dayanışma Grubu gibi kurum üyeleri izledi.

Kaynak: Evrensel