28 Kasım 2011 Pazartesi

Yine Eti Gümüş, yine kaza

Kütahya'daki tesislerinde Mayıs ayında siyanür atık barajı taşarak insanların zehirlenmesine neden olan Eti Gümüş A.Ş'nin, bu kez Balıkesir'deki tesisinde asit kaçağı meydana geldi. İki işçi yaralandı.


Eti Maden A.Ş'nin, Bandırma Bor ve Asit Fabrikası'ndaki sülfürik asit tesisinde kanal temizliği sırasında asit kaçağı meydana geldi.

Bu sırada çalışan işçilerden Mustafa Dilaver ve Şaban Özer, vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. İşçiler, ambulansla Bandırma Devlet Hastanesine kaldırıldı.

KÜTAHYA'DA ATIK BARAJI TAŞMIŞTI

Eti Gümüş A.Ş'nin Kütahya'daki tesisinin siyanür atık barajında 7 Mayıs 2011 tarihinde taşma yaşanmıştı. Sızan siyanürün doğaya ve şebeke suyuna karışması üzerine Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi Dulkadir Köyü'nde onlarca kişi zehirlenerek hastaneye kaldırılmış, 1 büyükbaş hayvan, iki koyun ve 7 civciv telef olmuştu. Şirket ve hükümet tarafından gizlenen gerçekler, meslek örgütleri ve sendikalar tarafından açığa çıkarılmıştı.

Dulkadir Köyü'ne giderek şebeke suyu örneği alan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, şebeke suyundaki siyanür miktarının olması gerekenden 221 kat fazla oranda olduğunu açıklamıştı.

Ayrıca tesiste çalışan işçilerde arsenik tespit edilmişti. 800 işçinin çalıştığı tesiste 137 işçiye sağlık taraması yapılmış, bunlardan 97'sinde sınır değerinin üzerinde arsenik tespit edilmişti.

Kaynak: ETHA