25 Kasım 2011 Cuma

N.Ç. DAVASI: İç Hukuk Tükendi, AİHM Yolu Açıldı

Yargıtay Başsavcılığı, N.Ç. davasında Yargıtay kararına itiraz etmedi. Suçun faillerinin "N.Ç'nin rızası olduğu" gerekçesiyle ceza indiriminden faydalanması kesinleşmiş oldu. Davaya AİHM yolu açıldı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 yaşında toplu tecavüze uğrayan N.Ç.'nin bu işi "rızasıyla yaptığı"na hükmeden Yargıtay kararına itiraz etmedi.
N.Ç. davasında verilen kararın ardından kamuoyunun beklentisinin aksine Yargıtay Başsavcılığı'ndan itiraz gelmedi. Yargıtay Başsavcısı'nın karara itiraz için 30 gün süresi vardı, ancak bu süre dün itiraz yapılmadan doldu. Bu, Yargıtay Başsavcılığı'nın yerel mahkeme kararını onaylayan Yargıtay kararını hukuka uygun bulduğu anlamına geliyor.
Böylece ceza indirimi olmasa, yasaya göre en az beşer yıl ceza alması gereken 26 failin cezaları 1 yıl 8 ay ile 5 yıl arasında kaldı.
Yargıtay 14. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin N.Ç.'nin "rızası olduğu" gerekçesiyle suçun faillerine en alt sınırdan ceza veren kararını onamıştı. Yargıtay kararı kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu.

Davanın seyri

N.Ç. davasında Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi suçu işleyenlere alt sınırdan ceza vermesini, N.Ç'nin "tecavüzlere karşı koymadığı için rızası olduğu ve her şeyin farkında olmasıyla" açıklamıştı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yerel mahkemenin kararının onanması yönünde mütalaa vermesinin ardından, Yargıtay 14. Ceza Dairesi de alınan kararı onamıştı.
Böylece Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) incelenme aşamasında olan N.Ç.'nin davasında AİHM'de yargılanma yolu açılmış oldu.
Kaynak: Bianet