8 Kasım 2011 Salı

10 Dakikada Bir Aile İçi Şiddet

Emniyet'in açıklamasına göre, 19 ayda 78 bin 488 aile içi şiddet vakası kayıtlara geçti; buna göre, her 10 dakikada bir aile içi şiddet vakası yaşandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) resmi kayıtlarına göre, Şubat 2010-Ağustos 2011 arasındaki 19 ayda 78 bin 488 aile içi şiddet vakası yaşandı. Bu da, kayıtlara geçen haliyle,  10 dakikada bir aile içi şiddet olayının yaşandığı anlamına geliyor.

81 ilin emniyet müdürlükleriyle birlikte çalışma başlatarak aile içi şiddet olaylarını izlemeye alan EGM, Milliyet gazetesinin haberine göre, 1 Şubat 2010 ile 31 Ağustos 2011 tarihleri arasındaki 19 aylık dönemde Türkiye'de 78 bin 488 aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet olayının yaşandığını ve kayıtlara geçtiğini tespit etti.

Buna göre, günde yaklaşık 138 olay, saatte yaklaşık altı olayın yaşandığı tespit edildi. Bu tespitle birlikte Türkiye'de her 10 dakikada bir aile içi şiddet olayının polis birimlerince resmi kaydının tutulduğu anlaşıldı.

Formlar özensiz düzenleniyor

İncelemede ayrıca, polis birimlerinde tutulan aile içi şiddet olaylarıyla ilgili kayıt formlarının, dikkatli düzenlenmediğini de tespit edildi.

EGM'nin merkez teşkilatında yeralan Ana Komuta ve Kontrol Dairesi ile Asayiş Dairesi bünyesindeki Suç Analiz Merkezi'ndeki kayıtlarda yapılan ayrıştırma işlemi sonrasında 78 bin 488 olaydan sadece 7 bin 78'iyle ilgili Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu düzenlenerek Ankara'ya gönderildiği anlaşıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğünden il emniyet müdürlüklerine konuyla ilgili gönderilen yazıda, olay kayıt formunun aile içinde gerçekleşen kasten yaralama, eziyet, cinsel saldırı, kişiyi hürriyetten yoksun bırakma, kötü muamele, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali gibi şiddet içeren tüm olaylarda eksiksiz doldurulması istendi.

Kaynak: Bianet