14 Kasım 2011 Pazartesi

Memur Protesto Gösterisine Katılırsa...

Ankara'da Hopa olaylarını protesto gösterilerine katılan iki zabıt katibinin bir daha atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarılması istendi.




Ankara Adliyesi'nde çalışan iki zabıt kâtibi hakkında, Hopa olayları nedeniyle düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle açılan disiplin soruşturması tamamlandı.

Adalet Komisyonu Başkanlığı, iki zabıt kâtibinin "bir daha atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarılmasını" talep etti. Son kararı Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu verecek.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, 31 Mayıs'ta Hopa'da yaşanan olaylarda Metin Lokumcu'nun ölümünü Ankara'da protesto eden grup içinde yer alan Fatma Ekin Narin ve Turgay Akçay gözaltına alındıktan sonra 48 kişi ile birlikte serbest bırakıldı.

Ancak Ankara Adalet Komisyonu Başkanlığı, iki adliye çalışanı hakkında "ideolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak" suçlamasıyla disiplin soruşturması başlattı.

İki memurun izinsiz yürüyüşe sol örgütlerin çağrısı üzerine katıldıkları iddiası, yürüyüşün ardından gözaltına alınmaları ve haklarında "örgüt adına suç işleme" suçlamasıyla soruşturma açılması da disiplin soruşturmasına gerekçe yapıldı.

"Memurluktan atıla..."

Soruşturma raporunda, Narin ve Akçay'ın maksadını aşan siyasi sloganlar atan, kamu malına zarar veren ve polise taş atan grupla birlikte hareket ettikleri, bu nedenle devlet memurluğundan çıkarılması yönünde görüş bildirildi.

Ankara Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, Adalet Komisyonu Başkanı Ramazan Aksan ve 25. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Ömer Kızılkaya'dan oluşan üç kişilik heyet de sunulan rapor doğrultusunda karar verdi.

Kararda Fatma Ekin Narin ve Turgay Akçay'ın "bir daha atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesi" istenilerek şöyle denildi:


"Ankara Başsavcılığı, zabıt kâtipleri Fatma Ekin Narin ve Turgay Akçay'ın eylemine uyan bir daha atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırmaları gerekmektedir."

Narin ve Akçay hakkında son kararı Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu verecek.

"Örgüt değil sendika çağırdı"

Disiplin soruşturması kapsamında savunmaları alınan zabıt kâtipleri Turgay Akçay ve Fatma Ekin Narin, eyleme yasadışı sol örgütlerin değil, üyesi oldukları Büro Emekçileri Sendikası'nın (BES) çağrısı üzerine katıldıklarını belirtti.

Yasal kuruluşların çağrısı üzerine sendikal demokratik haklarını kullandıklarını belirten zabıt kâtipleri, bu nedenle eylemin disiplin hükümleri kapsamında olmadığına vurgu yaptı.

Fatma Ekin Narin, savunmasında basın açıklamasından sonra polisin şiddet kullanarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını ve buna müdahale ettiği için kendisinin de gözaltına alındığını anlattı. Turgay Akçay da savunmasında gözaltına alınırken polis şiddetine maruz kaldığını söyledi.

Kaynak: Bianet