29 Kasım 2011 Salı

Çernobil emeklisi öldürüldü

Ukrayna'da ekonomi politikalarını protesto etmek için açlık grevi yapan Çernobil emeklilerinden Genedi Konopliov, polis tarafından öldürüldü.

Ukrayna'nın Donetsk kentinde ekonomik kesintilere karşı sokak gösterileri devam ederken, Çernobil emeklileri de maaşlarından kesinti yapılmasını protesto etmek için açlık grevinde. Çerbobil emeklilerinin açlık grevine saldıran polisler, bir eylemciyi öldürdü.

Çernobil nükleer santralinde 25 yıl önce meydana gelen patlama sonrası, olay anında görev yaptıktan sonra emekli olanların açlık grevi eylemi iki haftasına girdi.

Açlık grevine gidenlerden biri, polislerin dün gece çadırları sökmesi sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybetti. Eylem yapan diğer emekliler, Genedi Konopliov'un polisin darbesi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Olayla ilgili konuşan bir eylemci, "Gece polis saldırdı ve çadırın içindeki bir kişiyi öldürdü. Faşistler gibi, yaptıkları kendi halklarına acı veriyor. Bu gördüklerimiz bir soykırımın işaretçisi. Halk elindeki tüm imkanlarla karşı koymaya hazır" dedi.

Çadırların mahkeme kararı ile kaldırılmasına Konopliov'un karşı çıktığını ifade eden direnişçilerin sözcülerinden Nikolay Gonçarov, 70 yaşındaki Genedi Konopliov'a polisin saldırığını belirtti.

Protesto gösterilerinde daha sık görülmeye başlanan Çernobil Emeklileri gün geçtikçe ülkede muhalefetin simgesi haline geldi.

Donetsk'te ayrıca yaklaşık 100 kişilik bir grup, ekonomi politikalarını protesto etmek için yerel yönetim binasını işgal etmek istedi.

Olay doğu Ukrayna'da Donetsk kentinde meydana geldi. Bu kent Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in de memleketi. Gonçarov, Çernobil emeklisi Konopliov'un ölümünden Yanokoviç'i sorumlu tuttu.

Kaynak: ETHA