'Hayata Dönüş Operasyonu' davasında açıklanması beklenen belgelere göre; operasyona ilişkin nihai bir rapor da, görev yapanların isimleri de yok.
Bayrampaşa Cezaevi'ndeki 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda 12 tutuklunun ölümüne sebep oldukları öne sürülen 39 askerin yargılaması sürüyor. Bakırköy 13. Ağır Ceza'da görülen davanın son celsesinde mahkeme, avukatların talepleri doğrultusunda operasyonun aşamalarını ilgili kurumlara sormuş, bilgi ve belgelerin gönderilmesini istemişti.
Akşam gazetesinin haberine göre; Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndan istenen bilgiler, mahkemeye gönderildi. Cuma günü görülecek duruşmada açıklanması beklenen beklenen belgelere göre;
- Mahkeme, 'Hayata Dönüş Operasyonu'yla ilgili 06.01.2000 tarihli üçlü protokolün İçişleri, Adalet ve Sağlık Bakanlığı'na yazı yazarak bir suretinin gönderilmesini talep etmişti. Ayrı ayrı gelen cevaplarda, 'Üç bakanlık arasında Hayata Dönüş Operasyonu'yla ilgili özel bir protokol bulunmamaktadır' denildi. Yazının devamında ise operasyonda koruma ve sağlık hizmetlerine ivme kazandırılması amacıyla Ocak 2000 tarihinde üç bakanlık arasında protokol hazırlandığı kaydedildi.
- 27 Temmuz 2011 tarihli son celsede, taraf avukatlarının 'Ölen ve yaralananların vücutlarında erimeye neden olan kimyasal madde kullanılıp kullanılmadığının Jandarma Genel Komutanlığı'na sorulması' talebi de kabul edilmişti. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelen cevapta, şu ifadeler yer aldı: 'Komutanlık envanterinde kimyasal silah bulunmamaktadır. Operasyon tarihinde toplumsal olaylarda kullanılan göz yaşartıcı ve hapşırtıcı bibergazı kullanılmıştır.' Jandarma, operasyonda kullanılan silahları ise 'G-3 otomatik piyade tüfeği, MP-5 makineli silah, cop ve kalkan' olarak bildirdi.
- Jandarma'dan gelen yazıda ayrıca şöyle denildi: Katılan birlikler tarafından operasyonla ilgili nihai raporun komutanlığa sunulduğuna dair bilgi/belge bulunmamaktadır.
- Mahkeme, Genelkurmay ve Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'ndan operasyonda görev alan personelin kimliklerini de talep etmişti. Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'ndan gelen yazıda, 'Görevli personellerden kimlerin fiili operasyona katıldığı bilgisi bulunmamaktadır' denildi.
Operasyon kayıt dışı!
Mahkeme, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden operasyona ait video ve kamera kayıtlarını talep etmişti. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın konuyla ilgili yanıtı şöyle oldu: 'Operasyonla ilgili video kaydı ve kamera görüntüsü yoktur.'
Kaynak: ntvmsnbc