27 Kasım 2011 Pazar

Kimyasal Silah İddiaları İnceleniyor

Çukurca'daki bombardımanda PKK'lilerin kimyasal silahla öldürüldüğü iddiasını incelemek üzere gelen Avrupalı heyet, bölgeden topladığı örnekleri ve gözlemlerini uzmanlarla paylaşacak.

Hakkari'nin Çukurca'nın ilçesindeki Kazan Vadisi'nde 35 gün önce gerçekleştirilen operasyonda, kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere Avrupa'dan gelen heyet incelemelerde bulundu.
Kazan Vadisi'nde 35 gün önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı hava operasyonunda 24 PKK'linin kimyasal silahla öldürüldüğü ileri sürülmüştü.
Avrupa Parlamentosu (AP) eski üyesi Feleknas Uca, Alman parlamenter Jan Van Aken, Alman ve Fransız avukatlar Clementine FrancesBenjamin HillerMarie AvpertAledeuy Ledrein Aveco ve Torre Dominulle'den oluşan heyet, bombalamanın yapıldığı yerden aldığı örnekleri bir uzmanlar gurubuyla paylaştıktan sonra "kimyasal kullanılıp kullanılmadığına dair açıklama yapacaklarını" ifade etti.

İncelemenin ardından rapor yayınlanacak

Heyete, Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanarda eşlik etti. İncelemede, bazı bomba parçalarına ve ceset parçalarına rastlandı.
Heyet adına açıklama yapan Van Aken, 1-1.5 kilometrelik bir alanda yoğun bir saldırının yapıldığının görüldüğünü ifade etti ve şöyle devam etti:
"Bölgede bulunan ağaçların yanmış ve parçalanmış manzarası, bombanın ne denli şiddetli ve büyük ölçekli olduğunu gösteriyor. Alanda bulunan bomba parçalarını incelediğimizde, kullanılan bombaların 'MK-82 ve MK-84' olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz. Bu bombaların ağırlığı 250 ile 950 kilogramdır ve etki alanı çok yüksektir. Şu anda olay yerinde herhangi bir kimyasal bombanın ve ya o niteliği taşıyan başka bir şeyin kullanıldığına dair herhangi bir açıklama yapma imkanına sahip değilim."
"Ancak, buradan aldığımız örnekler ve yaptığımız gözlemleri, bu alanda uzman bir heyet ile paylaşacağız ve ancak o incelemeden sonra bu alanda kimyasal kullanılıp, kullanılmadığına karar verebileceğiz. Yapacağımız incelemeleri daha sonra bir rapor halinde yayınlayacağız."
Türk Tabipler Birliği (TTB) de Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunarak, Kazan Vadisi'nde kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığının tespit edilmesi için TTB'nin oluşturacağı bir heyetin inceleme yapmasını istemişti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut da bianet'e yaptığı açıklamada, "Kimyasal silah kullanıldığına dair hem ailelerin hem görgü tanıklarının beyanları var. Cenazelerin tamamıyla kömürleşmiş bir durumu vardı. Bu iddiaların mutlaka araştırılması gerekiyor. Çevreden, topraktan numuneler aldık, kimyasal gaz kullanılıp kullanılmadığını anlamak için ilgili yerlere göndereceğiz" demişti.
BDP de PKK'lilerin cenazelerinin yanık ve kötü durumda olduğundan hareketle kimyasal silah kullanıldığı iddialarına yönelik olarak hükümetten açıklama istemişti.
Kaynak: Bianet