30 Kasım 2011 Çarşamba

30 bin metrekarelik alandaki çam ağaçları katledildi

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Gebiz beldesinde özel ağaçlandırma kapsamında kiralanan 30 bin metrekarelik alandaki çam ağaçları katledildi.

Antalya Miletvekili Arif Bulut, geçtiğimiz ay konuyu bir soru önergesiyle meclise taşımış, kiralanan alanın ranta açılıp açılmayacağını sormuştu. Bulut’un önergesine yanıt bile verilmeden ağaçların kesilmesi tepkilere neden oldu.

ANTALYA’DA YÜZLERCE BAŞVURU VAR

Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında kiralanan alanların ranta açılacağı yolundaki endişeler haklı çıktı. Kiralanan ‘bozuk orman’ alanlarındaki orman varlığının sökülerek yerine yeniden ağaçlandırma yapılmasını öngören düzenleme kapsamında Antalya’da yüzlerce başvuru olduğu belirtiliyor. Özellikle kıyı bölgelerinde yoğunlaşan başvuruların, bu alanların ranta açılacağı endişelerine yol açmıştı. Özel ağaçlandırma sahalarında konteynır ve karavan gibi araçlara izin veren yönetmeliğe göre hazine arazilerinde tahsis edilen alanlarda binde 1, sahipli arazilerde ise yüzde 6 oranında 'bakım ve koruma' amaçlı yapılaşmaya izin veriliyor.

KÖYLÜLER DİLEKÇE VERDİ

Gebiz’in Atatürk Mahallesi Uzunburun Mevkii'ndeki toplam 29 bin 634 metrekarelik alana 'özel ağaçlandırma' izni verilmesinin ardından bölgedeki çok sayıda çam ağacının kesilmesi görenlere ‘bu nasıl özel ağaçlandırma’ dedirtti. Kızılçam ağaçlarıyla kaplı olan bölgede özel ağaçlandırma yapılmasının uygun olmadığı yönünde Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe veren köylüler, dilekçelerine verilen yanıtta, özel ağaçlandırma çalışmaları sırasında doğal dokunun bozulmayacağı ve zaiyat verilmeyeceği yönünde teminat verildiğini ancak buna rağmen yüzlerce ağacın kesildiğini belirtiyorlar. Köylüler, bölgedeki ağaç kesiminin halen sürdüğünü söylüyor.

BAKAN EROĞLU, ÖNERGEYE HENÜZ YANIT VERMEDİ

Konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ne yazılı soru önergesi veren Antalya Milletvekili Arif Bulut, "kiraya verdiğiniz bu arazi üzerinde ranta yönelik herhangi bir tesisleşme yapılacak mı? Eğer yapılmayacaksa araziyi kiralayan kişi ve kuruluşlar hangi amaçla kiralamışlardır? Kiraya verdiğiniz bu arazinin devletimize getirisi nedir?” diye sormuştu. Ancak önergeye henüz yanıt bile verilmeden kesilen ağaçlar yönetmeliğin amacı hakkındaki soru işaretlerini arttırdı.

Osman Yavuz / ATLAS
Kaynak: Haberlink