30 Kasım 2011 Çarşamba

Dersim Buraya Kadarmış

Başbakan’ın Dersim olayları için özür dilemesinin ardından BDP Araştırma Önergesi verdi ve reddedildi. bianet’e konuşan Hasip Kaplan “Özür, ancak resmi olabilir; bu da ancak meclis araştırması sonrasında olabilir” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim olayları için "Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum" demesinin ardından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Araştırma Önergesi verdi.

BDP, araştırma önerisini dün (29 Kasım 2011) Meclis Genel Kurulu gündemine getirdi ve Dersim için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

"Sözlü olarak yapılan özür dilemenin anlamını bulması için, birtakım adımların atılması gerekiyor. 1937-1938 yıllarında Dersim'de yaşanan olaylar ve uygulamaları hakkında Meclis'in araştırma yapmasını istiyoruz" dendi.

Fakat Araştırma Önergesi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinin ret oyu vermesi sonucu kabul edilmedi.

bianet'e açıklama yapan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, "Dersim olaylarının araştırılması için bir meclis araştırma önergesi verdik. AKP'liler de bunu reddetti. Bu kadarmış, özürle geldiğimiz nokta buymuş" dedi.

Kaplan şunları söyledi:

* Önergeyi sunduğumuzda bazı vekiller, 'Burası soruşturma mekânı değil' bile dedi. Meclis kürsüsü, konuşacak, araştıracak yerdir.

* Özür ayaküstü olmaz. Özür, ancak resmi olabilir; bu da ancak meclis araştırması sonrasında olabilir.

* Biz mezar yerlerinin, gösterilmesini, Seyid Rıza'nın arkadaşlarının mezar yerlerinin belirtilmesini yani geçmişle gerçekten yüzleşilmesini talep ettik. Samimi olsalardı buna 'hayır' demezlerdi.

* Bu kadarmış, özürle geldiğimiz nokta buymuş. Özür dileyerek olumlu tepkileri üstlendiler, ona yaradı. Biz dört yıldır Dersim'i konu yaparız, onlar da reddeder. Bu böyle devam edecek.

* Dün mecliste de söyledim; "Allah birdir" diye öneri getirsem, ona da karşı çıkarlar.

Mecliste ne olmuştu?

Önerinin aleyhinde söz alan AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "Burası Dersim'i konuşmanın yeri değildir" demişti.

Kaplan ise kürsüye çıkarak cevap verdi: "Burası Dersim'i konuşmanın yeri değildir diyen milletvekili bir yanda, özür dileyen Başbakan bir yanda. Bu kürsü her şeyin yeridir. Özür dilemenin de yeridir. Bu kürsüye gelip özür dilemedikçe, bu araştırma komisyonlarına 'evet' demedikçe Dersim'le ilgili teklifleri geçirmediğiniz sürece, kayıp kızlar dosyasını açmadığınız sürece çelişkili bir durumda kalırsınız. Nerede konuşacaksınız? Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) mı konuşacaksınız? Bizim grubumuzun getirdiği önerge olduğu için biliyorum, 'Allah birdir' diye önerge versek aynen karşı çıkarsınız. Dersim'de de çuvalladınız, samimiyetsizliğiniz ortaya çıktı. Kullanacağınız oylarla samimiyetinizi göstereceksiniz."

Bunun üzerine Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, "Dersim'de bir takım olaylar olduysa tarih kayıtlarına, meclis zabıtlarına bakılır. Bu kararı Meclis vermiştir. Harekâtın detayları burada mevcuttur. (Adnan) Menderes de, Celal Bayar da işin içindedir. Bugün özür dileyenlerle BDP'nin verdiği önerge aynıdır. Onun önergesi sizin Başbakanınızdan kaynaklansa da bunu kabul etmiyorsunuz. Türkiye, gerçeklere ulaşmak istiyorsa bir komisyon kurulsun" dedi.

Kaynak: Bianet