20 Kasım 2011 Pazar

"Aşk Aşk, Hürriyet, Uzak Olsun Nefret"

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma günü dolayısıyla trans bireyler, nefret suçları ve nefret cinayetlerine dikkat çekmek için Ankara'da yürüyüş düzenledi.


Transfobik nefrete karşı 20 Kasım haftasında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde bugün (20 Kasım) LBGT bireyler Ankara'da alanlardaydı. "Polis: Suçunuz Travesti Olmak" pankartıyla Ankara'da ki yürüyüşe katılan transfobik nefret karşıtı bireyler "Öldürmeyeceğiz, ölmeyeceğiz. Kimsenin askeri olmayacağız ", "Sessiz kalma, suça ortak olma" "Ahmet Yıldız burada. Katiller nerede." şeklinde sloganlar attılar.   

Pembe Hayat LBGT Derneği tarafından düzenlenen yürüyüş öncesi transfobik nefret karşıtı bireyler, saat 13.00'de Sakarya Caddesi'nde bir araya geldiler. Almanya'da Türkiyeli ilk eşcinsel milletvekili olan Berlin Eyalet Meclisi Milletvekili Hakan Taş ve modacı Barbaros Şansal da yürüyüşe katılanlar arasındaydı. "Devlet bakar, kan akar", "Nefret öldürür" gibi yazılı dövizlerin taşındığı yürüyüş Yüksel Caddesi'nde son buldu.

Trans bireylere yönelik nefrete karşı yürüyüş

Yüksel Caddesi'nde son bulan yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında  "Bizler de Türkiye'de trans bireylere yönelen şiddet ve cinayetlere "dur" demek, yasa yapıcılar ile hükümet yetkililerinin dikkatini trans bireyleri hedef alan nefret suçları ve nefret cinayetlerine çekmek, kamuoyunu da konuya duyarlı olmaya çağırmak amacıyla burada toplanmış bulunmaktayız." denildi. Haklarını arayan trans bireylerin yeniden mağdur edildiği belirtilen açıklamada ayıca şöyle denildi: "Maalesef Türkiye, trans bireylere yönelen şiddet ve cinayet sarmalının en çok hissedildiği ülkelerden biri olmaya devam ediyor. 2010 yılın da 8 trans öldürülürken, 2011'de bu rakam Ekim ayı itibariyle yedinci."  Basın açıklaması "Polis elini bedenimden çek", " Ne suç, ne günah. Yaşasın eşcinsel aşk" sloganlarıyla son buldu.  

Transfobik nefrete karşı yürüyüşün İstanbul ayağı ise 27 Kasım 2011 Pazar günü saat 17.00'de Taksim Meydanı'nda gerçekleşek.

Pembe Hayat Lezbiyen Gey Biseksüel Travesti ve Transseksüel Dayanışma Derneği, Nefret Suçlarına ve Nefret Cinayetlerine dikkat çekmek için 20 Kasım Haftası'nda düzenlediği etkinlikleri bu yıl dördüncü kez organize ediyor.

20 Kasım 1998'de ABD'li trans Rita Hester San Francisco'daki evinde ölü bulundu. Hester'in kimliği belirsiz kişilerce bıçaklanarak öldürüldüğü açıklandı. Dünya Trans Hakları Hareketi bu cinayeti sembol haline getirdi ve 20 Kasım tüm dünyada Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma günü ilan edildi.

Kaynak: Bianet