Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde beslenme hakkından yoksun bırakılan Osman Evcan'ı geçtiğimiz günlerde ziyaret ederek destek veren İstanbul milletvekili Melda Onur, konuyu Meclise de taşıdı. Onur, TBMM Başkanlığı'ndan tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve beslenme sorunlarının araştırılmasını istedi.
İstanbul Milletvekili Melda Onur, arkadaşlarıyla hazırlayıp TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Daha önce konuya ilişkin Adalet Bakanlığının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdiklerini hatırlatan Onur, "Amacımız devlete emanet olan bu vatandaşların beslenmeleri, temiz suya ulaşımları, zamanında ve etkin sağlık hizmeti alabilmeleri için Adalet Bakanlığının dikkatini çekmek ve göreve çağırmaktı" dedi.
Halen Adalet Bakanlığından konuya ilişkin yanıt almadıklarını ifade eden Onur, şunları söyledi:
"Artık bu insanların suçları ne olursa olsun devlete emanet. Ancak görünen o ki Hükümet, öve öve bitiremediği sağlık politikalarını, cezaevlerine sokmuyor. Sizler gençsiniz ama bizim neslimiz, ülkemizdeki cezaevlerini bir korku tüneli gibi anlatan bir filmin travmasıyla büyüdü. Her yabancıya cezaevlerimizi savunmak durumunda kaldık. Ancak bugün gelinen noktada bu film, devletin kendi vatandaşına uyguladığı ağır fiziki ve psikolojik şiddetle gerçeğe dönüşmeye başlamıştır. Bugün itibarıyla halen yanıtlanmamış olan soru önergemize kapsamlı bir araştırma önergesi ilave ediyor, Hükümetin tüm ilgili bakanlıklarını sorumlu olmaya davet ediyoruz."
Araştırma önergesinin gerekçesinde de "Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasında, işkence ve kötü muameleye karşı etkin mücadele amacıyla oluşturulan, Ceza İnfaz Kurumlarındaki Sağlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkında Protokol gereğince, hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanabilmelerinin denetlenmesi, hükümlü ve tutuklulara verilen yemeklerin denetlenmesi, sağlık ve diğer nedenlerle özel beslenmeye ihtiyaç duyan hükümlü ve tutuklu sayısına göre bu kişilere verilmesi gereken yemeklerin standartlarının belirlenmesi, doktor başına düşen hasta hükümlü ve tutuklu sayısının belirlenerek doktor kontrolü ve revire çıkma haklarının iyileştirilmesi, cezaevlerinde kullanılan ve içilen suların analizinin yapılması ve arıtma ihtiyacı olup olmadığının incelenmesi ve olası olumsuz gözlemlere karşı alınması gereken tedbirlerin oluşturulması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir" denildi.
Kaynak: Resmî Gazete