18 Kasım 2011 Cuma

Savcı esasa girmeden mütaala verdi

Festus Okey davasında esasa ilişkin yargılama yapılmadan savcı, mütaalasını verdi. Sanık polis hakkında "taksirle adam öldürme" suçundan ceza verilmesini istedi. 


Beyoğlu 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Festus Okey davasının 15. duruşmasında da tutumunu değiştirmedi. Müdahillik başvurularını kabul etmeyen mahkeme, Okey'in kardeşi Tochukwu Gamellah Ogu'nun müdahillik talebini de kabul etmedi. Avukat Ömer Kavili'yi duruşma salonundan çıkarkan mahkeme heyeti, müdahiller hakkında yine suç duyurusunda bulundu, salon dışında olan tartışmaları tutanağa geçirdi. Esasa ilişkin yargılamanın yapılamadığı duruşmada, savcı mütaalasını verdi. Savcı, sanığın "taksirle adam öldürme" suçundan cezalandırılmasını istedi.

Festus Okey'in Beyoğlu Polis Karakolu'nda Cengiz Yıldız adlı polisin silahından çıkan kurşunla öldürülmesinin ardından açılan davanın 15. duruşması Beyoğlu 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü. Duruşmaya sanık polis Yıldız ve avukatı Nihal Sezer ile müdahillik talebinde bulunan avukatlar katıldı.

MÜDAHİLLİK TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ

Prof. Dr. Gencay Gürsoy adına Avukat Ömer Kavili, Mazlum-Der adına Avukat Muhammet Buhari Çetinkaya, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel adına Avukat Muhsin Kemal Şimşek müdahillik talebinde bulundu. Ancak, mahkeme heyeti, talepleri kabul etmedi.

Avukat Alp Tekin Ocak da, Festus Okey'in kardeşi Tochukwu Gamellah Ogu'nun vekaleti ile birlikte duruşmaya müdahallik talebinde bulundu. Avukat Ocak ayrıca, Okey'in anne ve babasıyla diğer kardeşlerinin de velaketleri ile birlikte kimlik bilgilerinin kendilerine Tochukwu Gamellah Ogu tarafından ulaştırılacağını söyledi.

AİLENİN TALEBİ BİLE KABUL EDİLMEDİ

Müdahillik talebinin kabul edilmesini isteyen Avukat Ocak, talebinin kabullerinin ardından soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunacaklarını söyledi. Ancak, mahkeme heyeti, ailenin de müdahillik talebini, "Festus Okey'in kardeşi olup olmadığı bilinmediği gerekçesi"yle kabul etmedi.

AVUKAT VE İZLEYİCİLER SALONDAN ÇIKARTILDI

Avukatların müdahillik başvurularını sunmaları sırasında, mahkeme heyeti başkanı İshak Eken'in müdahalesi nedeniyle sık sık tartışmalar yaşandı. Avukat Ömer Kavili, söylediklerinin tutanağa geçirilmemesine itiraz edince, mahkeme heyeti tarafından duruşma salonundan çıkartıldı. Mazlum-Der adına müdahillik talebinde bulunan Avukat Çetinkaya da, mahkeme heyetinin esasa ilişkin yargılama yapmadığını belirterek, protesto için duruşma salonunu terk etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı'nın Avukat Muhsin Kemal Şimşek'e sürekli "Muhsin Ertuğrul" diye hitap etmesi üzerine izleyicilerden bazıları gülümsedi. Kendisi de gülen Heyet Başkanı Eken, bu kez salondakilere yöneldi, izleyicilerin de dışarıya çıkartılamasını istedi. İzleyicilerden bir kısmı salon dışına çıkartılırken, Eken salonda kalan diğer izleyicileri azarladı.

SAVCI MÜTAALA VERDİ

Geçtiğimiz duruşmada mütaalaa vereceğini söyleyen savcı Mehmet Nuri Gür, mütalaasını verdi. Mütaalasında Okey'in sık sık "kokainle yakalandığı"na vurgu yapan Savcı Gür, sanık polisin "kasıtla adam öldürmediğini" ispat etmeye çalıştı ve ardından da hakkında "taksirle adam öldürme" suçundan ceza verilmesini istedi. TCK'nın 85/1. maddesi 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

SALON DIŞINDAKİ TARTIŞMAYI DA TUTANAĞA GEÇİRDİ

Mahkeme Başkanı İshak Eken, savcının mütalaasını sunduğu sırada, duruşma salonu dışında Avukat Ömer Kavili ile özel güvenlik görevlileri hakkında yaşanan tartışmayı da tutanağa geçirdi.

YİNE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Sanık ve avukatına savunma için süre veren mahkeme, Avukatlar Ömer Kavili, Muhammet Buhari Çetinkaya, Burcu Özaydın ce Prof. Dr. Gerçay Gürsoy ile posta yoluyla müdahillik talebinde bulunan Cemil Yıldızcan, Hasan Yücel, Özgür Yıldırım, Balkan Talu, Nebile Irmak Çetin, Ayşegül Devecioğlu, Osman Kavala, Çağlar Çetin, Özge Gözke, Umut Azak ve Derya Özkan hakkında "mahkemeye haraket ettikleri" iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Hakim İshak Eken, Avukat Özaydın'ın, "Müdahillik talebinde bulunan Milletvekili Özgür Özel hakkında da suç duyurusunda bulunsaydınız?" sözü üzerine, "O milletvekili. Milletvekili ile sen bir misin?" dedi.

Duruşma, 13 Aralık 2011 tarihine ertelendi.

Kaynak: ETHA