11 Kasım 2011 Cuma

İşkence Soruşturmasında "Bildik" İsimler

12 Eylül işkence dilekçelerinde Mehmet Ağar, Vecdi Gönül, Hayri Kozakçıoğlu, Mehmet Eymür gibi "bildik" isimler de yer alıyor.

12 Eylül döneminde işkence gören kişilerin verdiği dilekçeler Ankara Cumhuriyet Savcısı Bilgili tarafından incelenirken, söz konusu dilekçelerde Mehmet Ağar, Vecdi Gönül, Hayri Kozakçıoğlu, Mehmet Eymür gibi "bildik" isimler de yer alıyor.

12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren kuvvet komutanlarına yönelik soruşturma devam ederken, işkence ile ilgili bir başka soruşturmanın daha yürütüldüğü ortaya çıktı.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, darbe döneminde işkenceye uğrayan 600'ün üstünde kişinin, dönemin yetkililerinin cezalandırılmasını talep ettikleri dilekçeleri inceleniyor.

İşkence soruşturmasında "bildik" isimler

Anayasa'nın 12 Eylül'ün kuvvet komutanlarını koruyan geçici 15. maddesinin kaldırılmasının ardından özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş ve ardından Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir'in "Darbe yapmak" ve "Anayasa'yı ihlal" suçlamaları kapsamında yürüttükleri soruşturmalarda "görevsizlik" kararı verilmişti.

Son olarak Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından sürdürülen darbe soruşturmasında sona gelindiği ileri sürülürken, darbe döneminde işlenen işkence suçlarına yönelik soruşturmayı da Mustafa Bilgili yürütüyor.

İşkence gördüğü gerekçesiyle dönemin yetkililerinin cezalandırılmasının talep edildiği 600'ün üstünde dilekçede Kenan Evren'in yanı sıra Vecdi Gönül, Mehmet Ağar, Mehmet Eymür ve Hayri Kozakçıoğlu gibi isimler de var.

Mehmet Ağar: Ağar o dönem Terörle Mücadele Şubesi Müdür Muavini görevindeydi. Nisan 1981'de Personel Şube Müdürlüğü'ne atandı. Ardından İstanbul Asayiş Şube Müdürü oldu.

Vecdi Gönül: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekili ve eski Milli Savunma Bakanı Gönül, o dönemde Ankara valiliğini yürütüyordu. Ayrıca darbe dönemi kurulan Yüksek Öğrenim Kurulu'nun (YÖK) da kurucu üyesiydi.

Mehmet Eymür: Susurluk'ta ortaya çıkan çete-mafya-siyaset ilişkilerinde kilit bir isim olan Mehmet Eymür, 12 Eylül askeri darbesi döneminde de MİT'in önemli görevlilerindendi.

Hayri Kozakçıoğlu: Mehmet Ağar ile birlikte yıldızı 1990'larda parlayan Kozakçıoğlu, 1979'a kadar kısa süre İstanbul Emniyet Müdürü görevini yürüttü. 1980'de ise Adana Valiliği'ne atandı.

Bianet
Kaynak: Haberlink