4 Kasım 2011 Cuma

Kadınlar Erkek Adalete Karşı Adliyedeydi

Kadın örgütleri, N.Ç. davasından çıkan karara karşı Çağlayan Adliyesi önünde buluşup, "erkekleri, tecavüzcüleri koruyan yargının olduğu bir hukuk sistemine direniyoruz" dedi.


Kadın örgütleri, N.Ç. davasında yerel mahkemenin ve Yargıtay'ın, çocuğun tecavüzde rızası olduğuna dair kararını bugün (4 Kasım) Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklamasıyla protesto etti.

Basın açıklamasına Kadın Cinayetlerine Karşı İsyandayız Kampanyası, İstanbul Feminist Kolektif, Amargi, Bağımsız Feministler, Filmmor, Kadav, Kadının İnsan Hakları Derneği, Morçatı, Sosyalist Feminist Kolektif, İllet, Petrol-İş Kadın, Kaos GL'li Kadınlar, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı ve İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu katıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Biz feministler buradaki cinsiyetçi uygulamanın bir yasa değişikliğiyle açıklanmasını kabul edemeyiz. 13 yaşında bir çocuğun rızasının aranmasının, tecavüzcülere iyi hal indirimi uygulanmasının, tecavüzcülerin hemen serbest bırakılmasının, kadın katillerine haksız tahrik indirimi uygulanmasının, yıllarca süren davaların, yargının erkeklerin yanında olmasının ne anlama geldiğini önce N.Ç.’den, sonra kendi hayatlarımızdan çok iyi biliyoruz.

"Bu kararları sindiremiyoruz. İsyan ediyoruz. Oysa yapılan açıklamalarda Yargıtay 'adil yargılanma ilkelerinin' zedelenmemesi için konunun konuşulmasını istemiyor. Yargı neyi örtbas etmeye çalışıyor? Bu davada verilen kararlar ile adil yargılama ilkeleri zaten hiçe sayılmıştır. Adaletin erkek adaleti olduğu, yine erkeği koruduğu çok acık. Bu kararlardan sorumlu olanlar 'kanunların uygulandığını, kanunların bunu gerektirdiğini' söylemekte ve kamuoyunu yanıltmaya çalışmaktadır.

"Bize bu kararı, yasaların değişikliğiyle açıklamaya çalışmayın. Kamuoyunu kandırmayın. Yasaların da sözleşmelerin de gereklerini biliyoruz. Türkiye’nin imzaladığı kadınlar ve çocuklarla ilgili olumlu yaptırımlar içeren uluslararası sözleşmelere ve Kadınlar lehine kimi yasalara rağmen işleyen erkek adaleti bildiğimiz gibi; erkek egemen sisteme karşı mücadelemizin yasalara ve sözleşmelere sığdırılamayacağını da biliyoruz.

"Erkekleri, tecavüzcüleri koruyan yargının olduğu bir hukuk sistemine direniyoruz. Adaletin erkeklerden taraf olduğunu görüyoruz ve buna direniyoruz."

*Fotoğraf: Nilgün Yurdalan.

Kaynak: Bianet