24 Kasım 2011 Perşembe

Kadınlar da Erkekler de Sokaklarda Olacak

25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için düzenlenecek etkinlikler....

25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bugünden itibaren Türkiye'de birçok etkinlik düzenleniyor.

İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu'nun düzenlediği kitlesel eylem, yarın (25 Kasım) saat 19.30'da Galatasaray Meydanı'ndan Taksim'e bir yürüyüşle gerçekleşecek.

Tüm kadın ve LGBT örgütlerinin katılacağı bu yürüyüş dışındaki etkinlikler ise şöyle:

* İstanbul Feminist Kolektif Kadın Cinayetlerine İsyandayız Platformu bugün (24 Kasım) saat 16.00-19.00 arasında Galatasaray Meydanı'nda açacağı standda, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalığı arttırma amacıyla bildiri dağıtacak.

* İmece Kayıtsız, Güvencesiz ve Esnek Çalışan Kadınların Dayanışma Derneği, bugün (24 Kasım) saat 19.30'da Esenyurt Bulut Durağı'nda meşaleli yürüyüş ve basın açıklaması düzenliyor.

Dernek ayrıca 25 Kasım'da Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda saat 15.00-18.00 arasında Kadına Yönelik Şiddete Hayır Sokak Sergisi düzenliyor.

* Sosyalist Demokrasi Partili (SDP) kadınlar 26 Kasım Cumartesi günü saat 13.30'da Tünel Meydanı'nda "Erkek Şiddetine Kazan Kaldırıyoruz" eylemi yapacak.

* Sendikal Güç Birliği Platformu, 25 Kasım saat 12.00'da Tuzla Kampana Deri'de Deri'de Mart ayından bu yana direnişte bulunan kadın işçilerle birlikte ortak basın açıklaması yapacak.

* Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi 25 Kasım saat 12.00'da Bursa Cumhuriyet Mahallesi Gazi Semt Pazarı'nda bir basın açıklaması yapacak. Saat 17.00'da avukat Eray Karınca, "Kız Doğursun Analar (Kadının Eş Şiddetinden Korunması)" kitabını imzalayacak. Saat 20.00'da ise Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu "Otobüs" adlı oyunu Konak Kültürevi Serdar Şafak Sahnesi'nde sergileyecek. (bilgi: 4523200)

Erkekler de yürüyecek

* Eşitlik ve Demokrasi Partili (EDP) erkekler, 26 Kasım Cumartesi günü saat 13.30'da Galatasaray Lisesi önünde, "toplumsal normlarca sınırları çizilmiş ve öğretilmiş, dayatılmış ve  dayatılmakta olan  erkekliği reddetmek için; eril şiddeti ve erkek cinayetlerini teşhir etmek" bir basın açıklaması yapacak.

* Erkekler, 25 Kasım saat 12.00'da Şişli Meydanı'ndan Atatürk Evi Müzesi'ne kadar yürüyecekler. Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen yürüyüşe Mustafa Sarıgül'ün yanısıra Oktay Kaynarca, Gani Müjde, Ali Gündoğdu, Bekir Aksoy, Süheyl Uygur, Behzat Uygur, Nedim Saban, Yalçın Çakır, Nasuh Mahruki, Ekrem Ataer gibi isimler de destek verecek.

* Bursa Nilüfer Belediyesi 25 Kasım saat 19.00'da F.S.M. Bulvarı Hastane Alanı'nda Kadına Yönelik Şiddete Karşı Erkek Yürüyüşü düzenlenecek.

Örgütlerden devlete çağrılar

* Kadın örgütlerinin hazırladığı "4320 sayılı kadınlara yönelik her türlü şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddetle mücadeleye dair kanun" taslağının aynen yasalaşmasını isteyen 222 kadın örgütü, 25 Kasım'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na hazırlanan taslağı faks çekecek. Eyleme katılmak isteyenler için faks numarası 0212 422 5555.

* Feminist Atölye, Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesine Dair Sözleşme'nin KKTC Meclisi'nde onaylanması için yürüttüğü "25 Kasim'a kadar 2500 imza" kampanyanın ardından, 25 Kasim saat 10.00'da söz konusu sözleşmeyi KKTC Meclisinde görüşülmesi talebi ile KKTC Meclis Baskanlığı'na sunacak.

* Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi, 25 Kasım saat 14.00'da Ankara Adliyesi önünde, Ankara'da karısına şiddet uygulayan kocaya müdahale ettiği için ceza alan Mertcan ve Yiğiter için bir basın açıklaması yapacak. Açıklamanın ardından Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü Daire başkanı Olcay Baş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Kadına yönelik şiddet panelleri

* Çiğli Evka2 Kadın Kültür Evi Derneği ÇEKEV, 30 Kasım'da saat 13.00'da ÇEKEV merkezinde bir buluşma düzenliyor. Film gösteriminin ardından Kızbes Aydın ve avukat Birgül Değirmenci'nin konuşmacı olduğu panelde kadına yönelik şiddet ve hukuk, şiddetin tarihsel süreci ve şiddetle mücadele konuşulacak.

* Hürriyet Gazetesi ve Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu (UNFPA) 25 Kasım'da saat 10.00-17.00 arasında "Aile İçi Şiddete Son-Gökyüzü Herkesindir" konferansı düzenleyecek. İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenecek konferansta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque ile Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın birer konuşma yapacak.

* Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) ve Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları Topluluğu, 25 Kasım saat 14.00'da Antalya'da "Kadına Yönelik Şiddet ve Sığınmaevleri" konulu bir panel düzenleyecek. Panel Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F. Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU Konferans Salonu'nda gerçekleşecek.

Fotoğraf sergisi

* Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), TRT1 Küçük Hanımefendi dizisi (ATYAPIM) ve Citymag dergisi işbirliğiyle gerçekleştirilen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Sessizlik Çemberini Kır! adlı fotoğraf sergisinin açılışı 25 Kasım saar 19.00'da TGC Basın Müzesi'nde yapılacak.

Kaynak: Bianet