16 Kasım 2011 Çarşamba

Erkekler Ağustosta 24 Kadın Altı Erkek Öldürdü

bianet'in derlediği çeteleye göre erkekler Ağustosta 24 kadın öldürdü, 17 kadına tecavüz etti, 51 kadını yaraladı. En çok şiddet İstanbul, İzmir, Adana, Ankara ve Antalya'da yaşandı.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Ağustos ayında 24 kadın, altı erkek öldürdü. Fail erkeklerden üçü intihar etti, biri intihara teşebbüs etti.

Ağustosta 17 kadın tecavüze, 51 kadın şiddete, sekiz kadın tacize, dokuz çocuk aile içi istismara uğradı. Böylece 2011'in ilk sekiz ayında erkekler 179 kadını öldürdü, 71 kadına tecavüz etti.
Ağustosta şiddet en çok Marmara Bölgesi'nde, en az Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı.

Cinayet

Erkekler Ağustosta 17 ilde 24 kadın ve altı erkek öldürdü. Üç erkek cinayetten sonra intihar etti, bir erkek intihara teşebbüs etti. Bir kadın ise şiddet gördüğü sevgilisini öldürdü.

En çok kadın katli İzmir'de yaşandı. İzmir'de beş, İstanbul'da üç, Adana'da iki, Ankara'da iki kadın öldürüldü. Diğer cinayetler Antalya, Çorum, Eskişehir, Giresun, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Maraş, Sakarya, Uşak, Van ve Zonguldak'ta gerçekleşti.

12 kadın ateşli silahlarla, beş kadın bıçaklanarak, bir kadın dövülerek öldürüldü.

Ağustosta kadınları en çok boşanma davası süren kocaları öldürdü, onları evli oldukları kocaları takip etti. Öldürülen kadınların yaşları 21 ile 63 arasında, öldüren erkeklerin ise 17 ile 78 arasında değişiyor.
Manisa'da bir erkek evi terkeden karısının babasını; İstanbul'da bir erkek annesini döven babasını; Maraş'ta bir erkek karısının ağabeyini; Sakarya'da bir erkek, kardeşini döven kocayı öldürdü. İstanbul'da bir polis karısının iki erkek kardeşini öldürdü, üç akrabasını yaraladı.

İstanbul'da bir erkek karısının annesini öldürmeye çalışırken yanlışlıkla sokaktan geçen bir kadını öldürdü, bir kadını da yaraladı. Yine İstanbul'da iki erkek eski karılarını öldürmeye teşebbüs etti; bunlardan biri karısını canlı gömmeye, diğeri balkondan atmaya çalıştı.

Tecavüz

Erkekler Ağustosta 11 ilde 17 kadına tecavüz etti. En çok tecavüz İstanbul'da ve Antalya'da yaşandı. İstanbul'da üç, Antalya'da üç, Adana'da iki, Alanya'da iki, Muğla'da iki tecavüz vakası gerçekleşti. Diğer iller Balıkesir, Denizli, Maraş, Samsun ve Zonguldak.

Ağustosta kadınlara en çok kocalarının arkadaşları ve boşanmak istedikleri kocaları tecavüz etti. Dokuz kadın evde, üç kadın sokakta tecavüze uğradı.

Tecavüze uğrayan kadınların yaşları 17 ile 45 arasında, tecavüzcülerin yaşları 26 ile 60 yaş arasında değişiyor.

Şiddet - Yaralama

Ağustosta erkekler 21 ilde 51 kadını yaraladı. Şiddet-yaralama vakaları en çok Adana'da yaşandı. Adana'da altı, Ankara'da beş, İstanbul'da beş kadın şiddete uğradı. Şiddet-yaralama vakalarının yaşandığı diğer şehirler Antalya (2), Antep, Bolu, Bursa (4), Denizli, Erzurum (2), Eskişehir, Iğdır,), İzmir (3), Kayseri (3), Kırklareli, Kocaeli (3), Konya, Mersin (2), Samsun (3), Tekirdağ, Tokat ve Urfa (4).

29 kadın kocasından, beş kadın sevgilisi, dört kadın boşanma davası süren kocaları, iki kadın eski kocası ve iki kadın da oğlundan şiddet gördü.

32 kadın fiziksel şiddete uğradı, on kadın bıçakla, altı kadın ateşli silahlarla yaralandı. İki erkek kadınları yaraladıktan sonra intihara teşebbüs etti, bir kadınsa kocasından şiddet gördükten sonra intihara teşebbüs etti.

Şiddet gören/yaralanan kadınların yaşları 17 ile 83, saldırganların yaşları ise 20 ile 86 arasında değişiyor.

Ağustosta kadına yönelik şiddet uygulayan sekiz erkek mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakıldı, dört erkek tutuklandı, bir erkek ise evden uzaklaştırma cezası aldı.

Taciz

Ağustos'ta beş ilde sekiz kadın tacize uğradı. En çok taciz İstanbul'da yaşandı. İstanbul'da üç, Samsun'da iki kadın tacize uğradı. Diğer vakalar Adana, Bursa ve Eskişehir'de gerçekleşti.

Erkekler üç kadına tecavüze teşebbüs etti. Dört kadın cinsel tacize uğradı. Bir kadın ise aylardır telefonla cinsel tacize maruz kaldığını ve kendisini arayan kişinin kimliğinin tespit edilmediğini sosyal medyadan duyurdu.

Tacize uğrayan kadınların yaşı 17 ile 47 arasında, saldırganların yaşları ise 25 ile 87 arasında değişiyor.

Çocuk istismarı

Ağustosta yedi ilde dokuz çocuk istismarı vakası yaşandı. Çocuk istismarı vakaları Aydın (2), Bursa, Antalya (2), Kayseri, İzmir, Muğla ve Konya'da gerçekleşti.

Çocukların yedisi babaları tarafından cinsel istismara uğradı. Bir öğretmen öğrencilerini taciz ettiği için tutuklandı. Bir anne çocuğuna işkence yaptıktan sonra çocuk öldü.

Ağustos'ta istismara uğrayan çocukların yaşı 9 ile 17 arasında değişirken, saldırganların hepsi 40'lı yaşlarında. Çocuk istismarından sekiz kişi tutuklandı.

Bölgelere göre

Ağustosta 34 ilde 107 kadına yönelik şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, tecavüz, yaralama ve çocuk istismarı vakası yaşandı. Şiddet en çok Marmara Bölgesi'nde, en az Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı.

Ağustosta gerçekleşen 107 vakanın 28'i Marmara Bölgesi'nde, 23'ü Akdeniz Bölgesi'nde, 18'i Ege Bölgesi'nde, 16'ı İç Anadolu Bölgesi'nde, Karadeniz Bölgesi'nde 13, beşi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, dördü Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı.

En çok vakanın yaşandığı şehirler ise İstanbul (14), Adana (9), İzmir (9), Ankara (7) ve Antalya (7)

Kaynak: Bianet

Metnin tamamına ulaşmak için tıklayın.