29 Kasım 2011 Salı

"Yüzleşme" Sırası İstanbul'da

Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu dört yıldır sürdürdüğü çalışmaların sonuçlarını 3 Aralık Cumartesi Günü İstanbul'da da paylaşacak.

"Yüzleşme'nin İstanbul'da da olması çok daha önemli; çünkü daha önce haberdar olsa da, yaşanan gerçeklerden yeterince haberdar olmayan kesimlerin, özellikle de 1980'den bu yana burada yaşanan gerçekleri gerektiği şekilde dile getirip göstermeyen ya da göstermeyen ana akım medyanın burada olması. Bu sempozyum eğer yapılan çağrılara yanıt verip, merak eder ve katılırlarsa onların da gerçeklerle ve özellikle de şimdiye kadar yapmadıklarıyla yüzleşmesi anlamına gelecek!"

Dört yıldır yapılan çalışmalara alandan katılan bir komisyon üyesinin sözleri bunlar.

Son 80 yıldır yaşadığımız ve toplum olarak "yüzleşmemiz gereken" pek çok insan haklarına aykırı olayın ön sıralarında yer alan,  Diyarbakır Cezaevi'nde 1980-84 arasında yaşananlarla ilgili olarak 2007 yılından bu yana çalışmalar gerçekleştiren "Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu", bu çalışmaların sonuçlarını Diyarbakır ve Ankara'dan sonra şimdi de İstanbul'da paylaşıma ve tartışmaya açacak.

Beşyüzü aşkın kişiyle görüşüldü

Komisyon 1980-84 arasındaki dört yıllık sürede Diyarbakır Cezaevinde bulunan yaklaşık altı bin tutuklu ve hükümlünün beş yüzü aşkın kesimi, bazılarının yakınları ve birkaç da doğrudan tanıkla görüştü, yüzlerce saat görüşme ve kayıt, bu kayıtların binlerce sayfa tutan çözüm ve dökümlerinden çıkan sonuçları bir kez daha kamuoyuna sunacak.

Yapılan görüşmelerin sonucunda ortaya çıkan raporlar Diyarbakır Cezaevi'nde bu dönemde yaşanan "vahşet" somut tanıklıklarla kanıtlıyor. Bunun yanında o dönemi yaşayanların o zamandan bu güne hukuki, insani, sağlık ve yaşamla ilgili durum ve taleplerini de ortaya koyuyor, bir anlamda "dışlanma" başta olmak üzere sorunlarını, taleplerini ve bunlarla ilgili nelerin yapılmasını gerektiğini ortaya koyuyor.

25-26 Eylül 2010'da Diyarbakır'da, 22 Ocak 2011'de ise Ankara'da gerçekleştirilen toplantılara, aralarında söz konusu dönemde Diyarbakır Cezaevi'nde bulunanlar ve yakınlarının olduğu binbeşyüzü aşkın kişi katıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'ndeki BS1 ve BS2 salonlarında eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek olan "Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu" tarafından düzenlenen sempozyumu Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi, İstanbul Eczacılar Odası, Karşı Sanat Çalışmaları, Katılımcı Avukatlar Grubu, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı(TOHAV), Türk Tabipleri Birliği İstanbul Tabip odası, TUAD-FED, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, 78'Liler Girişimi destekliyor.

Sempozyum sırasında sempozyum alanında, Karşı Sanat Çalışmaları koordinasyonunda çok sayıda sanatçının katılımıyla "Diyarbakır Hapishanesi ne Yana Düşer?" başlıklı bir de sergi düzenleniyor.

Sempozyum Programı / 3 Aralık 2011 Cumartesi

11:00 AÇILIŞ
Açış Konuşması: Vedat Türkali
Belgesel: "Resmi Tarihin Kör Karanlığına Yakılan Işık" Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu (Yön: Hüseyin Karabey)

11:45-13:00 I. OTURUM
Yöneticiler: Av. Öztürk Türkdoğan, Prof.Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Nihal Saban, Prof.Dr. Tahsin Yeşildere
Genel Sonuçlar, Ruhsal-Fiziksel Etkiler, Saptamalar:
Y.Doç. Dr. Musrat Paker, Dr. Mustafa Sütlaş, Prof.Dr. Şebnem Korur Fincancı

14:00-16:00 II. OTURUM
Sosyolojik Süreç/Cezaevi ve Komisyonun Tarihi/Saptamalar
Y.Doç.Dr. Nazan Üstündağ, Celalettin Can
Hukuk(Uluslararası İnsan Hakları Hukuku/Ceza Hukuku/Geçiş Dönemi Hukuku)
Prof.Dr. Turgut Tarhanlı, Av. Fikret İlkiz, Doç.Dr. Ozan Erözden)

16:30-18:00 III. OTURUM
Yaşananların Hukuki Sonuçları ve Yeni Anayasa:
(Prof.Dr. Turgut Tarhanlı)
Soru Cevap / Katkı
Sonuç Bildirgesi

Berrak Karahoda, Celal Başlangıç, Esen Aslandoğan, Av.Mebuse Tekay, Yıldırım Türker

Kaynak: Bianet