25 Kasım 2011 Cuma

Devlet Kadını Koruyamıyor

Şiddet gören birçok kadının koruma taleplerine rağmen önlem alınmıyor, erkek şiddeti devam ediyor. Son beş ayda koruma talep ettiği, savcılığa veya polise şikayette bulunduğu ya da sığınmaevlerine yerleştirildiği halde dokuz kadın öldürüldü.

Şiddet gören birçok kadının koruma taleplerine rağmen önlem alınmıyor. Kadınların karakollara ya da savcılıklara yaptığı şikayetlere rağmen, erkekler kadınları öldürmeye ve yaralamaya devam ediyor.
2011 yılında Haziran ayından Kasım ayına kadar, iki kadın koruma altındayken kocası tarafından öldürüldü. İki kadın savcılığa şikayette bulunduktan sonra eski kocaları tarafından öldürüldü.
Bir kadın sığınmaevinden işe giderken yolda, iki kadın kocası tarafından sığınmaevinden çıkartılarakiki kadın da sığınmaevinden ayrılıp evine döndükten sonra öldürüldü.
Koruma talebi reddedilen dört kadını kocaları silahla ağır yaraladı. Bir kadın sığınmaevinin içinde kocası tarafından bıçaklandı. İki kadının koruma talebi evli olmadıkları gerekçesiyle, bir kadının ise şiddete şahitlik eden olmadığı için reddedildi.
2011 Haziran-Ekim ayları arasında koruma talep ettiği, savcılığa veya polise şikayette bulunduğu ya da sığınmaevlerine yerleştirildiği halde erkekler tarafından öldürülen ya da yaralanan kadınların çetelesi şöyle:

Ekim

Mersin'de M.Y. (52), boşanmak isteyen karısı Hayriye Yakıcı'yı (49) tabancayla vurarak öldürdü. Kadının bir süre önce Savcılığa "Eşim tarafından tehdit ediliyorum. Başıma bir şey gelirse bunun sorumlusu eşimdir" diye dilekçe verdiği ortaya çıktı.
İzmir'de F.A (25) aldığı tehditler üzerine üç kez savcılığa şikâyette bulunmasına rağmen, iki yıl önce boşandığı H.Ö silahla öldürdü.
* Manisa'da şiddet gördüğü için kadın sığınma evinde kalan, daha sonra eve dönen iki çocuk annesi Ş.E'yi (33) kocası İ.E (45) kendisini aldattığı iddiasıyla karnından ve sırtından, 33 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Ardından evi yaktı. İ.E tutuklandı.
Diyarbakır'da kocası V.İ.H'den (31) şiddet gören Seher Haşimoğlu (29) sığınmaevine yerleştirildi. Kocasının iknası üzerine sığınma evinden ayrılan kadını V.İ.H ruhsatsız tabancasıyla öldürdü. Polise teslim olan koca karısının hamile olduğunu bilmediğini ve kendisini aldattığı iddiasıyla öldürdüğünü söyledi. Mahkeme sanığa tahrik indirimi uygulayarak, müebbet hapis cezasını 20 yıla, iyi hal nedeniyle 16 yıl 8 aya indirdi.
İzmir'de S.Ç., boşanmak isteyen karısı Ferdane Çöl'ü (28) bıçaklayarak öldürdü. Kadın iki yıl önce şiddet gördüğü için boşanma davası açmış, koruma talebinde bulunmuştu. Mahkeme kocaya ve ailesine altı ay yaklaşmama cezası vermişti.

Eylül

Ankara'da E.K., imam nikahlı karısı A.A.'yı (30) dövdü ve öldürmekle tehdit etti. Ankara Adliyesi'ne giderek koruma isteyen kadının talebi resmi nikahı olmadığı nedeniyle reddedildi. Ankara Barosu kadına Gelncik Projesi kapsamında hukuki destek yardımı için bir avukat görevlendirdi.

Ağustos

İzmir'de H.B.(40), şiddet gördüğü için boşanma davası açan ve sığınmaevinde kalan karısı Yeşim Baytar'ı (34) 10 gün boyunca evde rehin aldı, ardından bıçakla öldürdü. Adli Tıp incelemesinde H.B.'nin öldürmeden önce karısının sırtına jiletle ismini yazdığı ortaya çıktı.
Eskişehir'de M.D. (20) adlı erkek, annesi G.Ö.'yü (43) evde bıçakladı. 18 yıl önce kocasından şiddet gördüğü için boşanan kadın, savcılığa birçok kez şikayette bulunduğunu ancak oğlunun mahkemede serbest bırakıldığını, kendisine de koruma sağlanmadığını belirtti.
Ankara'da işçilik yapan Y.K. (26), boşanmak isteyen karısı T.K.'yi (24) refakatçi olarak kaldığı hastanede silahla ağır yaraladı. Kadın, ölüm tehditlerine karşı savcılıktan koruma talebinde bulunmuştu.
İstanbul'da sekiz sene önce boşandığı kocasının şiddetine uğrayan Ü.B. (35), karakola oradan da Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na koruma talebinde bulundu. Kadın sekiz yıldır bu talebi tekrarladığını ancak şahit olmadığı gerekçesiyle geri çevrildiğini söyledi.
Ankara'da H.E. adlı erkek, sevgilisi S.N.D.'yi dövdü. Ankara 2. Aile Mahkemesi kadının koruma talebini evli olmadıkları gerekçesiyle  reddetti.
İzmir'de Ş.Ç. (30), bir araya gelme teklifini reddeden eski karısı G.K.'yi (26) silahla üç yerinden yaraladı. Olay sonrası  intihara teşebbüs eden  eski koca hastaneye kaldırıldı. Kadının hayati tehlikesi devam ediyor. Kadının annesi, eski damadının kendilerini tehdit ettiği için polis koruması talep ettiklerini ancak koruma sağlanmadığını belirtti.
Ankara'da Y.K. (28), boşanma davası açan karısı T.K.'yi (24) altı yerinden kurşunladı. Koca olaydan sonra gözaltına alındı. Kadın  devletten koruma talep ettiğini ancak bu konuda bir önlem alınmadığını belirtti.

Temmuz

İstanbul'da bir kafede çalışan E.Y. adlı kadın kocasından şiddet gördüğü için polisten koruma istemiş ve Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na "kasten yaralama, ölümle tehdit ve hakaret" suçlarından müracaatta bulunmuştu. Bir süre sığınmaevinde kalan kadın, buradan çıkıp ailesinin evine yerleşmişti. Boşanma davası için İstanbul'a gelen kadın, çocuklarını göstermediği gerekçesiyle kocasını çalıştığı kafede tabancayla vurarak öldürdü. E.Y.'nin kasten adam öldürme suçundan müebbet hapsi isteniyor.
Kırşehir'de kocasından boşandıktan sonra sığınmaevine yerleşen H.O.'yu, sığınmaevine ziyarete gelen eski kocası bıçakladı. Koca F.B. gözaltına alındı, kadın hastaneye kaldırıldı, olaya şahit olan üç yaşındaki çocukları ise psikolog nezaretine alındı.

Haziran

Bartın'da H.M. (53), babasının evine yerleşen ve Cumhuriyet Savcılığınca koruma altında olan karısı Rengiye Mersinli'yi (42) tabancayla vurarak öldürdü. Üç gün sonra yakalanan H.M. tutuklandı.
* Denizli'de sığınmaevinde kalan Fatma Bağcı (57), işe gitmek üzere sığınmaevinden çıktığında kocası M.B. (54) tarafında tüfekle vurularak öldü. Kendisini de yanlışlıkla yaralayan koca hastanede öldü.
Kaynak: Bianet