26 Kasım 2011 Cumartesi

"Öldüren Sevgi İstemiyoruz"

25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınlar Ankara’da da alanlardan " Yarattıkları katili koruyan devleti, katilin cezasını indiren yargıyı bu güne kadar teşhir ettik, teşhir etmeye de devam edeceğiz" dedi.

Kadına yönelik şiddete karşı 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde kadınlar Ankara'da alanlardaydı. 
25 Kasım Kadın Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş öncesi kadına yönelik şiddete karşı  kadınlar, saat 17.30'da Yüksel Caddesi'nde bir araya geldiler. "Öldüren sevgi istemiyoruz", "Şiddet, taciz, tecavüz kader değildir" yazılı dövizlerin taşındığı yürüyüş Sakarya Caddesi'nde son buldu.
"Kadına Yönelik Şiddeti Durduracağız!" pankartıyla Ankara'da ki yürüyüşe katılan kadınlar " Münferit değil, sistematik cinayet", "Anayız barışan yanayız", "Jin jiyan azade", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attılar.
Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında "Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Birlik ve Mücadele Günü'nde tüm ezilen, yok sayılan, ötekileştirilen, kimliksizleştirilen kadınlar olarak; kadın katillerini tanıyoruz. Katil yetiştiren sistemi biliyoruz. Yarattıkları katili koruyan devleti, katilin cezasını indiren yargıyı bu güne kadar teşhir ettik, teşhir etmeye de devam edeceğiz" denildi.
Kadınlara dayatılan zincirlerin kırılacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Etrafımızı saran o kalın duvarları parçalayacağız. Önce biz sahip çıkıyoruz katledilen kadınların mücadelesine. Önce biz göğüslüyoruz. Katliama dönüşen saldırıları ve kadına yönelik şiddeti, baskıyı birlikte püskürteceğiz evimizin içinden, sokağımızdan yaşamın her alanından. Özgür, eşit bir dünyayı birlikte, mücadele ederek, örgütlenerek, kadın ellerimizle kuracağız." denildi.
Basın açıklaması " Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar, susmayacaklar", "Öldüren sevgi istemiyoruz" sloganlarıyla son buldu.
25 Kasım
Dominik Cumhuriyeti Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Teresa 25 Kasım 1960 tarihinde tecavüz edilip, öldürüldüler.  Mirabal kız kardeşlerin anısı, özgürlük ve insan hakları için verdikleri mücadele, dünyada ve Türkiye'de insan hakları savunucuları ve kadın hareketleri için bir sembol haline geldi. Ve 1999 yılında Birleşmiş Milletler, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesi kararını aldı.
Kaynak: Bianet