9 Kasım 2011 Çarşamba

Vegan tutsak Osman Evcan'a destek eylemi


Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde 19 yıldır tutuklu bulunan ve vegan beslenme hakkı cezaevi yetkililerince engellenen Osman Evcan'ın başlattığı açlık grevine destek verdi.

Kırıkkale Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan vegan-anarşist Osman Evcan'ın vegan beslenme(hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddetmek) biçiminin, cezaevi yönetimince dikkate alınmadığını ve Evcan'ın başkaca hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Yeryüzüne Özgürlük Derneği İHD'de basın açıklaması yaptı.

Başlattığı süresiz açlık grevinin altıncı gününde olan Osman Evcan'a destek verdiklerini açıklayan Yeryüzüne Özgürlük Derneği adına açıklamayı Burak Özgüner yaptı. Özgüner, vegan beslenme biçimi karşılanmadığı için Evcan'ın, cezaevi kantininden aldığı şeylerle kısıtlı olarak beslenmeye çalıştığını belirtti.

Özgüner, Evcan'ın vegan yemek alma yönündeki isteğini geçtiğimiz Aralık ve Ocak ayları arasında defalarca dilekçe yoluyla cezaevi idaresine bildirdiğini, cezaevi yönetiminin ise hiçbir düzeltmede bulunmadığını vurguladı. Özgüner, Evcan'ın bu konuda Adalet Bakanlığı ve kardeşi Asiye Evcan'a attığı mektupların ulaşmadığını da ifade etti.

Evcan'ın keyfi sebeplerden ötürü aylarca doktor muayenesine alınmadığını, hastaneye sevki sırasında ise kötü muameleye maruz kaldığını ifade eden Özgüner, tüm bu yaşananlardan Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi görevlilerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Evcan'ın bu eylemiyle tüm cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulmasını umut ettiklerini kaydeden Burak Özgüner, bu eylemin aynı zamanda doğaya, kadına, sömürge altındaki halklara uygulanan şiddete karşı da bir protesto niteliği taşındığını vurguladı. Osman Evcan nezdinde, tüm işkence gören yada hasta olan tutuklularla da dayaşanışma içinde olduklarını dile getiren Özgüner, tutukluların yaşadıklarından devletin ilgili kurumlarını sorumlu tutuklarının altını çizdi.

Kaynak: ETHA

Diğer haberler:

Aforum
SoLHaber
Atılım
Son Dakika
ANF