24 Kasım 2011 Perşembe

Hopa Davası Tutuklularına Destek Mektubu

Ankara'daki Hopa eyleminden tutuklanan öğrencilere, üniversiteli arkadaşları destek mektubu gönderdi. AÜ Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, 9 Aralık'ta görülecek ilk duruşmada tutuklu arkadaşlarının yanında olacaklarını vurguladı.


Ankara'daki Hopa protestolarının ardından 14'ü üniversite öğrencisi 22 kişi hakkında, "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklu yargılama kararı alınmıştı. Beş aydır tutuklu olan ve ilk mahkemelerine 9 Aralık günü çıkartılacak olan arkadaşlarına destek vermek için Ankara Üniversitesi öğrencileri toplu olarak destek mektubu gönderdi.

Mektupları göndermek için Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde saat 14.00'te toplanan öğrenciler, "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "AKP defol üniversiteler bizimdir" sloganlarıyla Fakülte girişine yürüdü. Fakülte'nin giriş kapısında öğrenciler adına açıklama gerçekleştiren Murat Çamlıtepe, 31 Mayıs 2011 tarihinde Başbakan Erdoğan'ın Hopa'ya gittiğini ve burada Metin Lokumcu'nun imamın ordusu tarafından katledildiğini ifade etti.

Bu olayı başlı başına provokasyon olarak niteleyen Çamlıtepe, bunun nedeninin de Erdoğan'ın, AKP'nin HES politikalarına karşı Hopa halkının öfke dolu olmasını bildiği halde Hopa'ya gitmesi olduğunu söyledi.

"İddianame kasıtlı olarak uzunca bir süre hazırlanmadı"

Çamlıtepe, Metin Lokumcu'nun katledilmesinin ardından Türkiye'nin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlendiğini, bu protestolardan birisinin de Ankara'da AKP İl Binası önünde yapıldığını belirterek, Ankara'da yapılan bu eyleme de imamın ordusunun saldırdığını ifade etti.

Eylem sırasında beş kişinin, 12 Haziran seçimlerinden iki gün sonra ise 15 kişinin tutuklandığını söyleyen Çamlıtepe, "Asılsız ve gayri ciddi delillerle tutsak tutulanlar hakkındaki iddianame kasıtlı olarak uzunca bir süre hazırlanmadı. Beş ay sonra hazırlanan iddianame yasal örgütleri 'terör örgütü', demokratik haklarını ve AKP'ye muhalif olanları 'terör örgütü üyesi' olmakla suçluyordu. Beş ayı aşkın süredir hukuka aykırı bir şekilde cezaevinde tutulan ve derslerine giremeyen üniversite öğrencisi arkadaşlarımıza, yalnız olmadıklarını göstermek amacıyla, Ankara Üniversitesi öğrencileri olarak mektup yolluyoruz" dedi.

Çamlıtepe, ilk duruşma tarihi olan 9 Aralık Cuma günü arkadaşlarının yanında olacaklarını söyleyerek açıklamasını sonlandırdı. Açıklamanın ardından Ankara Üniversitesi öğrencileri, yazdıkları mektupları Mithatpaşa PTT Şubesi'nden Sincan Cezaevi'ne gönderdi.

31 Mayıs 2011 tarihinde Başbakan Erdoğan'ın Hopa mitingi sırasında, Hidroelektrik Santralleri (HES)'ni protesto eden göstericilere, polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırmış, bu saldırı yüzünden emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Lokumcu'nun ölümünün ardından başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlenmiş, Ankara'daki eylemde polis ile göstericiler arasında çatışma çıkmıştı. Hopa olaylarının ardından Ankara ve Hopa'da toplam 37 kişi tutuklanmıştı.

Kaynak:  Bianet