28 Kasım 2011 Pazartesi

Gerze'de halk santrale karşı mitingde buluştu

26 Kasım günü Gerze’de, Anadolu Grubu’nun yapmak istediği termik santrali protesto etmek için yapılan mitinge ülkenin dört bir tarafından insanlar katıldı.
Sinop Gerze’ye termik santral yapmak isteyen Anadolu Grubu’nu protesto eden binlerce insan büyük mitingde buluştu.
Sadece Gerze’nin değil Türkiye’nin havasını, suyunu, geleceğini kurtarmak için bir araya gelen vatandaşlar Gerze’nin girişinde, aynı zamanda direnişe destek verdiği için tutuklu bulunan Volkan Özcan'ın da yattığı cezaevinin önünde toplandı.
Çevre illerden ve İstanbul ile Ankara’dan gelenlerin de katılması ile iyice kalabalıklaşan grup, saat 11.00'de davul ve zurnalar eşliğinde kortej yürüyüşüne başladı.
Kortejin, yaklaşık bir saatlik yürüyüş sonunda girdiği Cumhuriyet Meydanı'nda miting başladı. On binin üzerinde bir katılımın olduğu belirtilen mitingde alanı dolduran kalabalığa ilk konuşmayı Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı yaptı. Yapılan mücadeleye destek olmak için gelenlere yaptığı teşekkür konuşmasının ardından, YEGEP sözcüsü Şengül Şahin, “Gerze direniyor, Yaşam hakkı için!.., Denizi, havası, toprağı, Mavisi ve yeşili için!.., Yeni doğmuş ve doğacak bebekleri için!!, mücadelemiz yaşam mücadelesidir ve meşrudur” sözleriyle konuşmasına başladı.
Daha sonra mücadelenin dünü ve bugününü anlatarak, “Bugün Sinop'un /Gerze ilçesi Yaykıl köylüsünün geleceğini belirleyecek olan; kimlerin kale, kimlerin piyon olduğundan daha çok, bu taşların arkasında hangi güçlerin/kimlerin durduğudur. İlçemizde en örgütlü, en dinamik güç halkın kendi kalesidir. Neneleriyle bebeleriyle aramızda bulunan Yaykıl köylüsü, Çırnık köylüsü, Kabalı köylüsü, Lala köylüsü, Gerze ve Sinop halkı; Bu kalenin en sağlam taşlarıdır. Selam olsun yaşam ve doğa için direnenlere! Selam olsun Gerze halkını ve Yaykıl köylüsünü yalnız bırakmayanlara!” diyerek konuşmasını tamamladı.
Yaykıl Köyü muhtarı Ahmet Tiryaki'nin, köyde yaşanılanları ve 5 Eylül direnişini anlatan konuşmasından sonra, köy halkından kadınlar ve çocuklar mücadeledeki kararlılıklarını şiirlerle haykırdılar.
Sinop Milletvekili Engin Altay'ın kısa konuşmasından sonra, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da yaptığı konuşmada yapılan mücadelenin sadece Gerze'nin mücadelesi olmadığını, doğusundan batısına bütün ülkenin insanca yaşamını savunmak olduğunu söyledi.
Konuşmalardan sonra sahneye, Maltepe Nâzım Kültürevi bünyesinde kurulan Maltepe Nâzım Orkestrası çıktı. “Termiğe inat yaşasın yaşam” sloganı ile topluluğu selamlayan grup, türküler ile Aşık İhsani’ nin Taban Uyanıyor türküsü ve grubun bestesi olan “Hiç boyun eğer mi insan” parçasını seslendirdiler. Maltepe Nâzım Orkestrası’ ndan sonra Grup Yorum da kısa bir dinleti verdi. Grup Yorumun'un ardından ise Gerze Halkevi müzik grubu sahne aldı.
Mitinge ÖDP, Halkevleri, EMEP, Sinop, Gerze, Erfelek, Türkeli belediyeleri, Greenpeace, Yeşilasiler, Öğrenci Kolektifleri, Karadeniz İsyandadır, Ekoloji Kolektifi, Derelerin Kardeşliği Platformu, Türk Tabipler Birliği, KESK, DİSK, İstanbul Ankara ve İzmir'deki Sinoplular dernekleri, TMMOB da destek verdi.
* Fotoğraf: Bianet
Kaynak: SoL