Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde sanayi bölgesinin doğgayı kirletmesi sorununa yeni bir halka eklendi. Dilovası'na yaklaşık bir haftadır beyaz yapışkan bir madde yağıyor. Yıkanmasına rağmen çıkmadığı belirtilen, beyaz renkli maddenin iki gün önce Hereke'ye de yağdığı bildirildi.
"Endüstri Yoğun Bölgelerde Yaşayanlarda Ölüm Nedenleri: Dilovası Örneği" başlıklı çalışması nedeniyle mayıs ayında hakkında soruşturma açılması gündeme gelen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na ilçedeki durumu ve yapılması gerekenleri sorduk. Hamzaoğlu bunun Dilovası için yeni olmadığını söyledi, ancak meteorolojik değişikliklerden kaynaklanan bir durum olduğu tahminini belirtti.
Prof. Hamzaoğlu bu durumda ne yapılması gerektiği sorumuzu ise şöyle yanıtladı:
"Valiliğin, yerel yönetimlerin, üniversitenin, bölgemizdeki en gelişkin laboratuara sahip olan TÜBİTAK'ın hemen akademisyenlerden ve teknik elemanlardan oluşan bağımsız bir heyet kurması gerekli.
"Heyet bağımsız bir inceleme yapmalı, örnekler toplanıp analiz edilmeli. Bunun için gerekli uygun teknoloji bölgemizde, kamusal akademik ortamlarda mevcut. Ortak bir akılla bu teknolojinin kullanılması gerekiyor.
"Oraya incelettiriyorum, buraya incelettiriyorum denmeden, bu tarz bir heyet kurduk ve görevi oraya devrettik denmesi gereken bir durumdur bu. Bu iş dünya genelinde böyle yapılır."
Geçiştirmek kamunun yararına değil
Bu zamana kadar böyle bir kurulun oluşturulmamış olmasını önemli bir eksiklik olarak değerlendiren Hamzaoğlu bu konuda "niyet"in önemli olduğunu vurguladı."Kirliliğin kaynağını oluşturan üretim birimlerinin gücüdür bu, başka bir şey değil. Kendi adlarına kullandıkları güçtür, yoksa bu konunun böyle savsaklanması, elbette kamusal yararı olan bir iş değil."
Hamzaoğlu halk sağlığı anlamında bu bölgede yapılması gerekenleri de "çok sistemli ve zamana yayılması gereken bir iş" olarak niteledi.
Yapışkan beyaz
Kocaeli Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre Dilovası görülen yapışkan beyaz maddenin ne olduğunun belirlenmesi için numune alınarak 9 Kasım günü TÜBİTAK'a gönderildi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, bu maddenin çıktığı fabrika belirlenirse, kapatılacağını söyledi.Kaynak: Bianet