30 Kasım 2011 Çarşamba

Örgütler KESK'in Yanında

KESK üyelerine hapis cezasını TTB, TMMOB ve DİSK kınadı; 3 Aralık'ta "Demokrasi Güçleri" karara karşı sokaklarda olacak. KESK Başkanı Özgen, "KESK, kuruluşundan beri emek ve barış mücadelesinin öznesidir" dedi.



KESK üyelerine hapis cezasını TTB, TMMOB ve DİSK kınadı; 3 Aralık'ta "Demokrasi Güçleri" karara karşı sokaklarda olacak. KESK Başkanı Özgen, "KESK, kuruluşundan beri emek ve barış mücadelesinin öznesidir" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen'in kendi ve 25 üyes hakkında verilen hapis cezasıyla ilgili "Muhalif duruşa sahip konfederasyonumuzu, yıpratma çabasıdır" dedi.

28 Mayıs 2009'da beş ilde Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonunda KESK üyesi 34 kişi gözaltına alınmıştı.

22'si tutuklu 31 kişi hakkında açılan davada, altı ay sonra 22 kişi  tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün (28 Kasım) sonuçlanan davada, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, eski KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, eski Eğitim Sen Kadın Sekreterleri Elif Akgül Ateş ve Gülçin İsbert'in de aralarında bulunduğu 25 KESK'liye, "terör örgütüne üye olma" suçundan altışar yıl üçer ay hapis cezası verildi.

bianet'e konuşan Lami Özgen, bu cezaların, muhalif duruştaki konfederasyonu itibarsızlaştırma amacı taşıdığını söyledi.

"KESK kurulduğundan beri emek, barış, demokrasi mücadelesinin öznesi olan bir konfederasyon. Muhalif duruşu nedeniyle kamuoyu nezdinde kriminalize edilmek isteniyor.

Özgen, iddianamede üyelerin sendikal eylem ve etkinliklerinin konuşulduğu telefon görüşmelerinin suç sayıldığı ve başka hiçbir somut delil bulunmadığını söyledi.

Karar temyiz edilecek.

Sendika ve meslek örgütlerinden destek

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptığı ortak açıklamada, cezaları kınayarak şöyle dedi:

"Demokrasi mücadelesinde oldukça önemli konuma sahip bir emek örgütü olan KESK,  "ileri demokrasi" olarak ifade edilen ve gerçekte bir dikta rejimi uygulaması olan baskı yöntemleri ile sindirilmeye çalışılmaktadır.

"Bu davada da görülmüştür ki, Türkiye'de iktidara muhalif bir pozisyon alan tüm kesimler bir şekilde herhangi bir dava ile ilişkilendirilerek, etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır."

KESK, yarın (30 Aralık) tüm illerde, hapis cezası kararına karşı basın açıklaması yapacak.

Ayrıca, KESK, DİSK, TMMOB, TTB öncülüğünde bir araya gelen sendikalar, emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, "Emek ve Demokrasi Güçleri" olarak 3 Aralık'ta tüm illerde alanlara çıkarak "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) baskı ve şiddetini" protesto edecek.

Eylemler dört ana taleple yapılacak: Özel Yetkili Mahkemeler Kaldırılsın, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) Kaldırılsın, Gözaltı ve Tutuklamalara Son Verilsin, Tutuklananlar Serbest Bırakılsın.


Kaynak: Bianet