23 Kasım 2011 Çarşamba

Osman Evcan'la Küresel Dayanışma Eylemi

20 gündür açlık grevinde olan anarşist-vegan tutsak Osman Evcan için, 23 Kasım "Dünya Küresel Eylem Günü"nde başta İstanbul, İzmir olmak üzere Avusturya, Atina, Belarus ve Çek Cumhuriyeti gibi dünyanın pek çok farklı bölgesindeki aktivistler, eş zamanlı olarak bugün saat 19:00’da cezaevlerinde yaşanan tecridi protesto etmek için bir araya geldiler.

İSTANBUL 


Taksim Meydanı'nda buluşan yaklaşık 100 kişilik grup, müzik ve sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Burada açıklama yapan Yaprak Kırdök, Evcan'ın 4 yıldır tutsak bulunduğu Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde "hayvansız" beslenme talebinin karşılanmaması üzerine 4 Kasım günü başlattığı açlık grevini sürdürdüğünü hatırlattı. FOTO ALBÜM - VİDEO

Yürüyüşe katılan anarşistler, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Toprak ve Özgürlük Kooperatifi, Direnişin Ritimleri ve Vegan Kolektifi tramvay durağında başlayıp Galatasaray Lisesi önünde kadar ellerinde meşaleler, dövizler, kara, kara/kızıl ve kara/yeşil bayraklar taşıyarak “Osman Evcan’a Özgürlük”, “Zindanlar Yıkılsın, Tutsaklara Özgürlük” “Mezbahalar Yıkılsın, Hayvanlara Özgürlük” “Açlık İşkenceyle Bastırılamaz” “İnsana Hayvana Yeryüzüne Özgürlük”, "İsyan Devrim Anarşi", "Hücrelere Ateş, Tutsaklara Özgürlük", "İşkenceci Devlet Yıkılacak Elbet" sloganları attılar. 


Anarşist-vegan fikirlerinden ötürü hiçbir hayvansal gıda ve ürüne yaşamında yer vermeme kararı alan Osman Evcan, 4 yıldır tutsak edildiği Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi yönetimince hakkı olan vegan beslenme tercihinin dikkate alınmaması üzerine, 4  Kasım'da süresiz açlık grevine başladı ve  20 gündür açlık grevinde yaşam mücadelesi vermekte.

Durumu her geçen gün daha da ciddileşen Osman Evcan’a bugüne kadar sanatçı İlkay Akkaya, gazeteci Pınar Öğünç, Milletvekili Melda Onur destek vermişti.


Yapılan basın açıklamasında:

"Osman Evcan, 4 Kasım'dan bu yana sürdürdüğü açlık greviyle; vegan besinlere erişememe, gerektiği gibi tedavi edilmeme ve dilekçe hakkının engellenmesi gibi hak ihlallerinin yanı sıra, cezaevlerinde "olağan" bir durum olarak karşılanan birçok soruna da dikkat çekmektedir. Osman nezdinde kamuoyunun bilmediği bir konuya dikkat çekmek istiyoruz:

Bugün cezaevlerindeki hiçbir mahkum devletin kendi imkanlarıyla beslenmiyor! Çünkü F Tipi Cezaevi sistemine geçildiğinden beri tüm tutsaklardan elektrik, su ve yemek parası peşin olarak alınmaktadır. Kimse yemeğini bedava yemiyor ve herkes yediği yemeğin parasını devlete ödemek zorunda bırakılıyor. (Hatta daha içerde yatarken bile, tutsak ailelerine haciz davaları açılabiliyor).


Özünde en önemli gerçek Osman’ın ve diğer tutsakların cezaevinde parasını ödemek zorunda kaldığı yemeği seçme hakkına sahip olduğudur!

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2010 yılında 161 tutsak hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. 213 tutsak "sözde" doğal yollarla, 38 tutsak ise intihar sonucu yaşamını yitirdi.

Türkiye cezaevlerinde şu anda kaçı kronikleşmiş, ağır-hafif hasta kaç tane vejetaryen, vegan ya da belirli inançları doğrultusunda farklı beslenmeyi seçmiş hükümlü ve tutuklu bulunuyor bu konuda kesin bir rakam yok. Birçok tutuklu, "cezaevinde yaşamını sürdüremez" şeklindeki raporların varlığına rağmen, tahliye edilmiyor, hapishanelerde ölümü bekliyor.

Türkiye devletine ve ilgili kurumlarına şunu belirtmek isteriz ki, Osman'ın hücrede açlıkla geçirdiği her gün yüreklerimizde öfke taşkınlarına gebedir. Osman'ın açlık grevini bitirmesi için istekleri derhal yerine getirilmelidir. Aksi taktirde en kısa zamanda Kırıkkale F-tipi zindanlarının kapılarına dayanacağımızı dikkati çekmek isteriz."

OSMAN EVCAN’A VEGAN YEMEK!

ZİNDANLAR YIKILSIN! TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK!

Osman Evcan’ın Arkadaşları

İZMİR


Açlık grevinin 20. gününe giren Vegan-Anarşist tutsak Osman Evcan için yapılan küresel eylemde İzmirli yoldaşları  yine yalnız bırakmadı. FOTO ALBÜM - VİDEO

Alsancak Katolik Kilisesi Sokağı'nda toplanan yaklaşık 30 kişilik grup dövizler, pankartlar ve sloganlar eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca yürüdüler.

Sokak müzikleri, pandomim gösterisi eşliğinde yapılan eylem, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yoldan geçenlerin yoğun ilgisini çekti.  Eylemde aynı zamanda Osman Evcan'ın vegan yemek talebine istinaden; aktivistler günün special'i olarak "vegan bulgur pilavı" da dağıttılar. Aktivistler, pilavın yanında Osman Evcan'a hapishanede sunulan kimyasallı pilavdan ilham alarak hazırladıkları "özel hapishane sosu"nu da servise sundular. İçinde çeşitli kimyasalların bulunduğu bu sosu hiç kimsenin pilavında istemediği dikkatleri çekti. Pilav dağıtımının ardından basın açıklaması yapıldı ve grup dağıldı.



ÇEK CUMHURİYETİ


Çek Cumhuriyeti'nde aktivistler, 4 Kasım'dan bu yana açlık grevinde olan Osman Evcan'la dayanışmak için Türkiye Konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemin ardından konsolosluğun posta kutusuna bir mektup atıldı.

NOT: Diğer ülkelere dair haberler elimize geçtikçe ilgililerle paylaşacağız.

BASINDAN:


Kaynak: Aforum