11 Kasım 2011 Cuma

Mersin'de 10 ayda 100 çocuk tutuklandı

Mersin’de son 10 ayda yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 240 çocuktan 100'ü tutuklandı. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, kentte gözaltısız gün olmadığını söyledi.

Mersin’de Ocak 2011'den bu yana 240 çocuk “polise taş attıkları” ve “korsan gösteriye katıldıkları” gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 100 çocuk tutuklanırken 120 kişi de serbest bırakıldı. Tutuklanan çocuklara yaşlarının iki katı kadar cezalar isteniyor.

İHD’nin verilerine göre sadece Eylül ve Ekim aylarında Mersin’de ‘toplantı ve gösteri yürüyüş kanuna muhalefet etmek, korsan gösteriye katılmak, örgüt propagandası yapmak ve örgüt üyeliği’ suçlamalarıyla 34’ü çocuk olmak üzere toplam 165 kişi gözaltına alındı; bu kişilerden 25’i çocuk toplam 100 kişi tutuklandı.

Gözaltına alınan ve tutuklananların çoğu BDP'li, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrencilerden oluşuyor. Tutuklananlar arasında BDP Mersin İl Başkanı Cihan Yılmaz ve 7 BDP yöneticisi, ayrıca Kurdi-Der Mersin Şube Başkanı Ahmet Gegez'de bulunuyor.

Konuyla ilgili ANF’ye bilgi veren İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Mersin’in adeta gözaltı ve tutuklama kenti haline geldiğini dile getirerek, gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerin basın açıklaması yapmak ve demokratik eylemlere katılmaktan başka bir şey yapmadıklarını vurguladı.

Gözaltına kötü muamelelerin olduğunu ve bu yönde kendilerine çok sayıda başvuru olduğunu aktaran Tanrıverdi, gözaltıların, “Tutuklanmaların yoğun olmasından kaynaklı halkta ciddi bir tedirginlik oluştu. Çoğu insan ‘artık sıra bize gelecek’ diyor” dedi.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR YENİDEN TUTUKLANIYOR

İHD’deki rakamlara göre kentte son 10 ayda toplam 100 çocuk tutuklandı. ‘Polise taş attıkları’ ve ‘gösteriye katıldıkları’ gerekçeleriyle tutuklandılar.

Gösteriye katıldığı ve polise taş attığı gerekçesiyle 2 defa tutuklanan M.K. adlı çocuk, cezaevinde yoğun baskı gördüklerini psikolojilerinin bozulduğunu cezaevinden çıktıktan sonra da polislerin kendisini sürekli rahatsız ettiğini ve kendisine ‘burada ne işiniz var gidin dağa’ dediğini söyledi.

Bilal Mutlu / AN
Kaynak: Haberlink