14 Kasım 2011 Pazartesi

Savran: Çünkü Kadınlar Hayır Diyor

Sosyalist Feminist Kolektif'in düzenlediği Kadın Emeği Konferansı'nın son oturumunda Gülnur Savran "Günümüzde Feminist Politika" başlıklı bir konuşma yaptı.

Sosyalist Feminist Kolektif'in düzenlediği Kadın Emeği Konferansı'nın son oturumunda Gülnur Savran günümüzde feminist politikalar konulu bir sunum yaptı.

Savran, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin artmasının nedenlerini şöyle özetledi:

* Kadınlar artık hayır demeye, direnmeye başladılar. Kadınların istihdama katılımında düşme olmasına rağmen kayıtdışı sektörün şişkinleşmesi ve daha çok kadının çalışıyor olması,

* Medeni kanunda ve ceza kanunundaki değişikliklerde kadınların güçlenmesi,

* Devasa işsizlilik sonucu eve ekmek getirmeyen erkeklerin kendini güçlü hissetmek için kadına yönelmesi,

* Medyanın bunu magazinleştirmesi ve yargının erkekleri cesaretlendirmesi.

"Töre cinayetleri", "namus cinayetleri" kavramından kadın cinayetleri kavramının kullanılmaya başlanmasının feministlerin katkısı ile olduğunu söylen Savran, "bu cinayetleri, patriyarkal ilişkilerin çeşitlenmesi ve bunun yansıması olarak ele almak gerekir. Bir yandan hala geleneksel ilişkiler, koruyucu yasalar var. Diğer yandan emek gücü piyasasını kadınlar üzerinden esnekleştirme, kadınların daha düşük ücretlerde çalışması farklı patriyarkal ilişkilerin habercisidir" dedi.

Savran sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye de melez bir patriyarkal düzen söz konusu. Bekâret takıntısı, kadınların örtünmesi ve kapatılması, geç kapitalistleşme ve hızlı modernleşme, İslam ve Kemalizm'in etkileri... Tüm bunlar patriyarkanın melezleşerek derinleşmesini beraberinde getirmektedir.

"Hükümet politikaları ve neoliberal politikalar birlikte oluşuyor. Aileci muhafazakâr politikalar ile soyut eşitlik politikaları birlikte uygulanmaya çalışılıyor. Kadınlar özellikle soyut eşitlik politikaları ile ezilmek isteniyor.

"Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) politikalarında eşcinselliği hastalık olarak görüyor. Boşanmaların artmasını da yozlaşma.

"Bunları çözmek için bulduğu yol ise, aileyi ıslah etmek. Üç çocuk ve diyanetin işin içine sokulması, güzellik, düğün sanayi, televizyondaki evlilik programları ve kadınları aileye kapatma.

"Esas hedef kadınların başlayan isyanını büyütecek şekilde güçlendirmek olmalı. Daha çok direnmelerini mümkün kılacak şekilde tüm patriyarkal ilişkilerde güçlendirmek..."

Kaynak: Bianet