28 Kasım 2011 Pazartesi

"Avukatları Serbest Bırakın"

16 Avrupa ülkesinden avukat üyeleri olan iki mesleki birlik, yayınladıkları ortak bildiriyle KCK soruşturmasında tutuklanan avukatların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Merkezi Almanya'da bulunan Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Demokratik Avukatlar (AED), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hükümete yazdıkları açık mektupta, KCK soruşturması kapsamında tutuklanan avukatların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
İstanbul'da Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) üyesi oldukları iddiasıyla 41'i avukat 46 kişi gözaltına alınmış, 33'ü avukat 34 kişi, çıkarıldıkları Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ndeki sorgularının ardından 26 Kasım'da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Diyarbakır'da da gözaltına alınan 43 kişiden 36'sı tutuklandı.
ELDH Başkanı Prof. Bill Bowring, AED Başkanı Gilberto Pagani, ELDH Genel SekreteriThomas Schmidt, AED Başkan Yardımcısı Hans Gaasbeek'in imzasının bulunduğu mektupta, özetle şu ifadelere yer verildi:

"İnsan hakları sözleşmelerine aykırı"

* Türkiye'de avukatların, evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınmasından derin endişe duyuyoruz. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK ana davasında savunma yapan avukatların da dahil edildiği bu tutuklamalar, Türkiye mahkemelerinden ve savcılarından gelen ve bir süredir devam eden tehditlerin son adımı.
* Avukatlar, Diyarbakır mahkemelerinde Kürtçe savunma yasağı getirilmesine karşın prensipli bir davranış sergileyerek, müvekkillerini artık savunamayacaklarını belirtmişlerdi. Avukatlar ve Diyarbakır Barosu bu tutumları nedeniyle, mahkeme ve savcı tarafından birçok kez "suç işledikleri" konusunda uyarılmışlardı.
* Türkiyeli yetkililere, bu tutuklamaların, tüm insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu tutuklamalarla; 1990'da Küba'nın başkenti Havana'daki Birleşmiş Milletler Kongresi'nde (BM) kabul edilen "Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler"in (Havana Kuralları) de göz ardı edildiği görülüyor.
* Bu kurallara göre, hükümet, tehdit, engelleme, taciz ve uygunsuz müdahale olmaksızın avukatların mesleklerini yapabilmesinden sorumludur. Türkiye hükümetine, avukatların serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.
Kaynak: Bianet