3 Kasım 2011 Perşembe

Üç Gazeteci Yaptıkları Haberlerle Örgüte Yardım Etmiş!

"Örgüte yardım etmek" ve örgüt propagandası yapmak"la suçlanan üç gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşması, Diyarbakır'da görüldü. Avukat Yalçındağ müvekkillerinin gazetecilik faaliyetlerinden ötürü yargılandıklarını söylüyor.

DİHA Haber Ajansı Batman Temsilcisi Erdoğan Altan, Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya ve Batman Postası yazarı Mehmet Karabaş, Roj TV ve Denge Mezopotamya Radyosu aracılığıyla yaptıkları haberlerden ötürü yargılanıyorlar.

13 Eylül'de iddianameleri hazırlanan üçü gazeteci, yedi kişinin ilk duruşması 2 Kasım'da Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Altan, Kaya ve Karabaş, TCK'nın 220/7. maddesi ve TMK'nın 5/1. maddesi uyarınca "örgüte yardım etmek" ve TMK'nın 7/2. maddesi uyarınca "örgüt propagandası yapmak"la suçlanıyor.

Dünkü duruşmaya (2 Kasım) hakkındaki yakalama kararı düşmediği için getirilemeyen Mehmet Karabaş, bugün tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kürtçe savunma talebi mahkeme tarafından reddedilen Altan ve Kaya'nın Avukatı Reyhan Yalçındağ ise iddianameye karşı yanıtlarını sunarken, Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısında İran'ı ve Çin'i geçtiğini gösteren Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) 2011 raporlarını mahkemeyle paylaştı.

"Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanıyorlar"

28 Kasım'a ertelenen davada Altan ve Kaya'nın 10-15 yıl hapis cezası öngörülürken, Avukat Yalçındağ duruşmayı bianet'e değerlendirdi.

Yalçındağ, davada ifade özgürlüğü ve gazetecilik mesleği açısından zihniyet sorunu olduğunu belirtirken, müvekkillerinin gazetecilik faaliyetlerinden ötürü yargılandıklarını şu sözlerle aktardı: "Davada üstenci ve toptancı bir anlayışla karşı karşıyayız. Erdoğan Altan'ın Batman'daki bazı basın açıklamalarında, katıldığı cenaze töreninde ve Kürtçe mevlitte çektiği fotoğraflar, delil kabul ediliyor. Oysa gazeteciler olayların gerçekleşme biçiminden sorumlu değildir, olayları aktarır. Savcılık 'örgüt propagandası'nı ispatlamak için, 'Kürt halkının kimliğinin tanınması, idamın kaldırılması' gibi söylemleri, örgütün amacına hizmet olarak nitelendiriyor. İddianamede idamın kaldırılmasıyla ilgili yedi atıf var. 'Örgütün idamın kaldırılmasına yönelik bir amacı var, sizin de böyle bir amacınız var' deniliyor. Oysa idam cezası 10 sene önce kaldırıldı."

Ne olmuştu?

17 Nisan'da Batman ve Diyarbakır'daki operasyonlarda, Roj TV ve Denge Mezopotamya Radyosu aracılığı ile abartılı haber ve örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla Erdoğan Altan, Kadri Kaya ve Mehmet Karabaş'ın aralarında bulunduğu sekiz kişi gözaltına alınmıştı.

Savcılıktaki işlemlerin ardından 19 Nisan'da şüphelilerden İbrahim Kaya serbest bırakılırken, Mehmet Karabaş'ın aralarında bulunduğu üç kişinin tutuksuz yargılanmasına karar verilmiş, Erdoğan Altan ve Kadri Kaya'nın aralarında bulunduğu dört kişi de tutuklanmıştı. Mehmet Karabaş, daha sonra hakkında çıkan tutuklama kararıyla 22 Mayıs'ta İstanbul'da yakalanıp cezaevine gönderilmişti.

Kaynak: Bianet