3 Kasım 2011 Perşembe

İş Makineleri Geldi, Direniş Canlandı

Trabzon'da, Solaklı Vadisi'nde HES yapmak isteyen şirketin iş makinelerini vadiye sokmak istemesi üzerine Karaçam ve Köknar köylerinden gelen 300 kişilik grup yolu kesip direnişe geçti.


Trabzon, Solaklı Vadisi, Karaçam Beldesi'nde yapılması planlanan Derebaşı HES projesine karşı iki yıldır direnen köylüler yine HES firmasıyla karşı karşıya geldi.

Bölge insanı ve Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fahrettin Kurt'un da ortaklarından olduğu Bugato firması, Derebaşı A.Ş. adına 22 Eylül'de bölgeye girmeye çalışmış, köylülerle şirket yandaşları arasında büyük arbede yaşanmıştı. Altı köylünün gözaltına alındığı olayların ardından üç köylü tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

O tarihten bu yana Derebaşı mevkiinde çadır nöbeti tutan köylüler bugün sabah saatlerinde tekrar HES firmasıyla karşı karşıya geldi. Köy yolu yerine Bayburt üzerinden vadiye inen dağ yolunu kullanan Bugato çalışanları iş makinelerini bölgeye sokmayı denedi. İş makinelerinin vadiye girmeye çalıştığını öğrenen Karaçam ve Köknar köylülerinden oluşan 300 kişilik grup bölgeye yürüyerek ulaştıkları Derebaşı mevkiin üst tarafında Bayburt yolunu kapattı.

Jandarmanın yetkili olduğu bölgeye bu kez çevik kuvvet polisleri de getirildi. Ara ara kar yağışının yaşandığı yaklaşık 2 bin metre yükseklikteki bölgede soğukla mücadele eden köylüler yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalışıyor. Şirket çalışanları makineleriyle bekliyor ancak köylüler direnişi sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyorlar.

Eylülde de denenmişti

Derebaşı mevkiinde yapımı planlanan HES için yürütmeyi durdurma ve bilirkişi incelemesi kararı olmasına rağmen, şirket geçtiğimiz eylül ayında da şirket iş makinelerini bölgeye sokarak şantiye kurmaya çalışmıştı. O sırada olayı haber alan köylüler alana giderken jandarma tarafından durdurulmuştu. Ancak şantiye alanına ulaşan bazı köylüler iş makinelerinin çalıştırılması üzerine harekete geçince çıkan arbedede ikisi asker yedi kişi yaralanmış, bazı köylüler gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Bianet