3 Kasım 2011 Perşembe

Meke Gölü ‘çamur gölü’ oldu

Dünyanın "nazar boncuğu" diye bilinen Konya’nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü ‘çamur gölü’ haline geldi. Çamurun üzerinde de ince tuz tabakası oluştu. 



5 milyon yıl önce oluşan doğa harikası Meke Gölü şimdilerde adeta bataklık halini aldı. Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve ‘Dünyanın nazar boncuğu’ olarak bilinen göl, kuraklık ve yeraltı sularının tarım alanlarının sulanmasında kullanılmak üzere çekilmesinden dolayı ‘çamur göl’ halini aldı. Volkanik patlama sonucu oluşan ve taban suyuyla beslenen Meke Gölü, yakın zamana kadar yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak uğradıkları yerlerden biriydi. Birkaç yıl öncesine kadar 100’ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapan göl, önce suyunun azalması sonra da tamamen yok olmasından sonra batanlık haline geldi. Göldeki çamura dönüşme ve gölün bazı bölgelerinde de ince bir tuz tabakası oluşmasından dolayı birçok kuş türü artık bölgeye gelmez oldu. Daha önce 12 metre derinliği bulunan Meke Gölü, şu sıralar sadece çamurdan ibaret.

Bataklık sebebiyle çevreye yayılan kötü koku gezmeye gelenleri rahatsız ediyor. Yerli yabancı turistler göl için, ‘Meke’nin güzelliği kartpostallarda kaldı’ yorumunu yapıyor. Karapınar’ın yerel yöneticileri bölgelerine yeterli yağış yağmadığına dikkati çekerek, su çekilmesini yağış azlığı ve taban sularının tarımda kullanılmasına bağlıyor.

Konya’ya 101 kilometre uzaklıkta bulunan Meke Gölü, Angıt, Sakarmeke, Kızılbacak, Uzunbacak, Deli Doğan ve Yeşilbaş gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyordu. Bu kuş türlerinin çoğu artık göl çevresine uğramıyor. Birinci derece de doğal SİT alanı olan göl, iç içe iki krater gölünü barındırıyor.

Kaynak: Haberlink