2 Kasım 2011 Çarşamba

Hukuk N.Ç'yi değil tecavüzcüleri korudu

ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, N.Ç. kararını değerlendirdi, "Hukuk tecavüzcüleri korudu" dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), 12 yaşındayken aralarında asker ve polislerinde bulunduğu 28 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. ile Yargıtay değerlendirmesine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan SKM, Yargıtay'ın gerekçeli kararının, yargıdaki erkek egemen devlet anlayışının resmi ifadesini teyit ettiğini belirtti.

Mahkemenin N.Ç'nin bir kişinin tehditle tecavüzüne maruz kalmasını, 'rıza' olarak yorumlamasına tepki gösteren SKM, mahkeme kararını hatırlattı: "Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi faillere alt sınırdan ceza uygulamış, bu kararını N.Ç'nin 'tecavüzlere karşı koymadığı için rızası olduğu ve her şeyin farkında olmasıyla' açıklanmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise yerel mahkemenin kararının onanması yönünde mütalaa sunmuştu. En son, Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin kararı onamasıyla dava kapanmış oldu ve kanunen en az beş sene ceza alması gereken 28 fail, 1 yıl 8 ay ile 5 yıl arasında ceza aldı."

Yargının verdiği kararla tecavüz suçuna ortak olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu sonuç yasama ve yargıdaki kadına bakış açısındaki ortaklığı ifade ediyor. N.Ç'nin yaşadıkları on yıllardır savaş hukukunun hüküm sürdüğü bu topraklarda kadın bedeni üzerindeki sömürgeci, asimilasyoncu, ırkçı politikaların sonucu olarak, sömürü, taciz, tecavüz yıllarca savaş politikası olarak devletin kolluk güçleri tarafından uygulandığı artık gizlenemez bir olgudur."

Kadınların erkek egemen sistemin yargılama ve yargı kararlarına "rıza göstermeyeceği" kaydedilen SKM açıklamasında, "Biz Sosyalist Kadın Meclisleri olarak N.Ç. davasında tüm yargı mensuplarını kınıyoruz. Bizler; yasada ve hukuktaki erkek egemen cinsiyetçi yaklaşımlara karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" denildi.

Kaynak: ETHA