Türkiye'nin sondan 14.sırada yer aldığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre hiçbir ülke kadın-erkek eşitsizliğini tamamen gideremedi.
Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2011'i yayınladı. Bu yıl altıncısı yayınlanan ve 135 ülkenin incelendiği raporda Türkiye sondan 14. sırada yer alıyor.
İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinin listenin başında yer aldığı araştırmada ülkeler kadın ve erkekler arasındaki ekonomiye katılım ve fırsat eşitliği, eğitime erişim, sağlık ve hayatta kalma oranı ve siyasal güç alanları karşılaştırılmış. Mali, Pakistan, Çad, Yemen, Belarus ve Özbekistan ise listede son sırada bulunuyor.
Raporun sonuçlarına göre "ülkelerin yüzde 85'i cinsiyet eşitsizliği oranlarında iyiye giderken,
Afrika ve Güney Amerika'daki ülkeler başta olmak üzere dünyanın geri kalanında durum kötüye gidiyor." Raporda, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İspanya Sri Lanka ve İngiltere'nin cinsiyet eşitliği değerlerinde düşme görülürken, Brezilya, Etiopya, Katar, Tanzanya ve 122. sırada olan Türkiye'de cinsiyet eşitsizliği ile ilgili olumlu gelişmeler gerçekleştirilmiş. Türkiye geçen yıl kadın-erkek eşitliğinde 126. sırada idi.
Türkiye, kadın ve erkeklerin ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği hususunda 132. sırada iken, eğitime erişimi konusunda 106. sırada bulunuyor. Türkiye, kadın ve erkeklerin sağlık koşulları ve siyasal güçleri sıralamalarında ise sırasıyla 62. ve 89. sırada.
Bölgelere göre kadın erkek eşitsizlikleri karşılaştırıldığında ilk sırada Kuzey Amerika yer alırken, onu Avrupa ve Merkez Asya, Latin Amerika ve Karayipler, Asya ve Pasifik ve Sahara-altı Afrika takip ediyor. Listenin en alt sırasında ise Ortadoğu ve Küzey Afrika var.
Raporda altı çizilen ve siyasetçilere iletilmek istenen mesaj ise "ülkelerin rekabetini ve ilerlemesini en üst seviyeye çıkarabilmesi için kadın ve erkek arasındaki eşitliğin artırılması" gerektiği. Bunun da ancak "kadınlara, erkeklerle aynı hakların, sorumlulukların ve olanakların verilmesiyle" sağlanabileceği belirtiliyor.
Ayrıca araştırmalarda, kadın erkekler arasındaki sağlık koşullarında eşitsizliğin yüzde 96; eğitim olanaklarına erişimde eşitsizliğinse yüzde 93 oranında azalma görüldüğü sonucuna ulaşıldı. Rapora göre, "tüm dünyada kadın erkek arasındaki eşitsizlik, ekonomik ve politik katılım konusunda" hala çok yaygın.
Dünya Ekonomik Forumunun raporuna göre hiçbir ülke araştırmanın yapıldığı hususlarda cinsiyet eşitsizliğini tamamen giderebilmiş değil.
Kaynak: Bianet