2 Kasım 2011 Çarşamba

Ekim ayında 15 kadın öldürüldü

ESP Sosyalist Kadın Meclisleri’nin Türkiye’deki kadına yönelik şiddete ilişkin hazırladığı Ekim ayı raporuna göre bir ay içerisinde 15 kadının öldürüldüğünü belirterek, bu coğrafyada her gün 5 kadının şiddetin kurbanı olduğunu kaydetti.

Raporda öldürülen kadınların tek tek isimleri ve cinayetin işlendiği yer ve sebepleri aktarılırken, “Kadınların ölümlerinden tek sorumlu olan katilleri değil ne yazık ki. Bu ölümler karşısında gözlerini kapatan, katillere gereken cezayı vermek yerine tahrik indirimine giden, koruma talep eden kadınları katillerinin yanına geri gönderen, korunma taleplerini öldürüldükten günler sonra işleme alan devlettir. Tüm bu yaptıklarıyla kadın cinayetlerinin suç ortağıdır” denildi.

Aylık raporda, “Sosyalist Kadın Meclisleri olarak bu coğrafyada tek bir kadın cinayete kurban gitmeyene, başvurduğu anda nitelikli korunma alana, dayanışma evlerinin sayısı çoğaltılana ve nitelikli hale getirilene ve kadın katilleri hak ettikleri cezaları alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Kadın cinayetlerinin hayatın rutin haberlerine dönüştüğü tepkisinde bulunan ESP Sosyalist Kadın Meclisleri, Ekim ayının kara tablosunu şöyle özetledi: 15 kadın cinayeti, 2 şüpheli ölüm, 3 intihar, 2 intihar girişimi, 3 kasıtlı yaralama, 5 fiziksel şiddet, 2 tecavüz, 2 tecavüz girişimi, 3 çocuk istismarı, 1 taciz.

Kadına yönelik şiddetin Eylül ayına göre kısmen azaldığı görülüyor. 21 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünün belirtildiği Eylül ayı raporunda diğer şiddet vakaları şöyle sıralanmıştı: “7 şüpheli ölüm, 3 intihar, 4 intihar girişimi, 7 öldürmeye teşebbüs, 3 tecavüz, 13 fiziksel şiddet, 6 çocuk istismarı.”

Kaynak: ANF