2 Kasım 2011 Çarşamba

Dicle'ye destek davalık oldu

Hatip Dicle'nin milletvekili adaylığının engellenmek istenmesini protesto eden 24 kişi hakkında dava açıldı.


Kürt siyasetçi Hatip Dicle'nin YSK kararıyla seçimlere girmesinin engellenmek istenmesini protesto eden demokrasi ve barış güçleri hakkında dava açıldı.

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet etmekle suçlanan 24 kişinin yargılanmasına 20 Ocak 2012 tarihinde başlanacak.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun Diyarbakır'dan aday gösterdiği Kürt siyasetçi Hatip Dicle'nin adaylığı, Yüksek Seçim Kurulu kararıyla engellenmek istenmişti. YSK kararını protesto etmek için 19 Nisan 2011 tarihinde Ankara'da eylem yapan kurum temsilcileri hakkında dava açıldı. Ankara Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP Genel Başkan Yardımcısı Yeşim Ergün, BDP Ankara Milletvekili Adalı Sadrettin Güvener, aydınlar Sibel Özbudun ve Temel Demirer'in de içinde olduğu 24 kişinin yargılanması istendi.

İddianamede 24 kişi, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet etmekle suçlanıyor. 24 kişi hakkında ayrıca 5237 sayılı TCK'nın 53/1-2 maddeleri uyarınca çeşitli güvenlik tedbirlerinin uygulanması istendi. Davanın ilk duruşması Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 20 Ocak 2012 tarihinde görülecek.

'DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANDIK'

Hakkında dava açılan ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, iddianamenin Türkiye'deki antidemokratik-baskıcı uygulamaların göstergelerinden biri olduğunu belirtti, "Türkiye, hapishaneye çevrilmeyece çalışılıyor. Fikrini söyleyen herkes hakkında davalar açılıyor. İnsanlar, ilk duruşmalarına çıkmak için bile aylarca cezaevlerinde bekletiliyor. Biz de, yasal olan bir hakkımızı kullandık ancak hakkımızda dava açıldı" dedi.

YSK'nın tepkiler üzerine "Hatip Dicle milletvekili adayı olamaz" kararını geri çektiğini anımsatan Çelebi, "Ancak, halkın iradesine yine ambargo koydular, bu kez de seçildikten sonra 'Hatip Dicle milletvekilli olamaz' dediler. Hakkımızda açılan bu dava vesilesiyle, halkın iradesine konulan ambargonun kaldırılmasını ve tutuklu vekillerin serbest bırakılmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: ETHA